Microelementul bor (B) are un rol important pentru reglarea conţinutului de apă în celule, translocarea zaharurilor precum şi pentru formarea şi dezvoltarea sănătoasă a polenului.
Microelementul bor (B) are un rol important pentru reglarea conţinutului de apă în celule, translocarea zaharurilor precum şi pentru formarea şi dezvoltarea sănătoasă a polenului. Carenţa de bor cauzează probleme în metabolismul rapiţei şi culturii de floarea-soarelui, moartea vârfului de creştere, unele anomalii. Deficitul de bor se observă cel mai des la solurile acide şi cu conţinut mare de calciu şi/sau magneziu, întrucât calciul este antagonistul borului la asimilarea sa din sol. Semnul principal pentru existenţa unei carenţe de bor la rapiţă este înflorirea continuă şi incapabilitatea plantei de a forma seminţe în păstăi. Marginile frunzelor se înroşesc treptat şi, în urma acesteia, frunzele cad. Carenţa de bor la rapiţă scade rezistenţa plantelor la temperaturi mici şi creşte riscul de îngheț și apariția daunelor în perioada de iarnă. Introducerea molibdenului (Mo) duce la creşterea producţiei de rapiţă în medie cu 200-300 kg/ha (conform datelor lui HGCA Research Review OS5). Este constatat faptul că aplicarea foliară a molibdenului (Mo) este cea mai eficace în combinaţie cu bor (B). La viţa de vie, borul este legat de diviziunea şi creşterea celulelor, formarea florilor, creşterea tubului polinic, intensitatea culorii boabelor, iniţierea fructului, metabolismul glucidelor, sinteza aminoacizilor, metabolismul hormonului de creştere auxină şi a fenolilor.