FMC Agro
orar
Program L-V:

9:00 - 18:00

telefon
Sună-ne:

+4031 630 61 34

 


Agricultura Digitală de Precizie

În anul 2019, FMC România a introdus pe piață programul pilot de monitorizare al dăunătorilor – Evalio® AgroSystems – primul serviciu digital gratuit oferit de către o companie multinațională în România, care monitoriza dăunătorul Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) la cultura de porumb, în partea de sud a țării. Deoarece capturile celor două generații de dăunători au fost numeroase, presiunea de atac a fost mare, iar interesul fermierilor pentru accesul la programul de monitorizare a crescut continuu, în anul 2020 programul Evalio® AgroSystems a fost extins la nivel național. De asemenea, a fost extinsă și monitorizarea dăunătorilor la cultura de porumb și alături de Ostrinia nubilalis fiind monitorizat suplimentar și dăunătorul Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor).

Deoarece compania FMC dorește să ofere cele mai bune soluții fermierilor români, în anul 2021 a introdus un nou program digital gratuit de prognoză și avertizare dedicat cultivatorilor de porumb:

Arc™ farm intelligence - Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

ARC™ farm intelligence este primul program digital de prognoză și avertizare care folosește inteligența artificială și algoritmi predictivi pentru monitorizarea dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, oferit GRATUIT fermierilor și distribuitorilor din România.

Anul acesta este al patrulea an de funcționare a programului digital de prognoză și avertizare Arc™ farm intelligence de la FMC si al șaselea an când compania FMC România monitorizeaza digital cei 2 dăunători și emite alerte și buletine de avertizare către fermierii cultivatori de porumb. Doar anul trecut au fost emise 4 alerte și buletine de avertizare privind presiunea de atac a celor 2 dăunători, cu recomandarea de aplicare a celui mai eficient insecticid pentru controlul dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din culturile de porumb, și anume: insecticidul CORAGEN.


Aplicația ARC™ farm intelligence folosește tehnologie de ultimă generație pentru a identifica și estima presiunea de atac a celor doi dăunători. Aplicația ARC™ farm intelligence se bazează pe o rețea de capcane automate și convenționale, cu feromoni și atractanți alimentari, prin care se monitorizează zborul Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera. Pentru validarea capturilor de dăunători din capcanele feromonale și pentru antrenarea sistemului automat de identificare, compania FMC colaborează cu cercetătorii Emil Georgescu și Otilia Cotună. 






După validare, datele introduse în aplicația ARC™ farm intelligence sunt utilizate pentru a realiza grafice, care reprezinta curbele de zbor ale fiecărui dăunător. În urma monitorizării celor doi dăunători, sunt emise mesaje de atenționare de zbor intens al adulților - ALERTE, precum și BULETINE DE AVERTIZARE pentru efectuarea de urgență a tratamentului.


Aplicația ARC™ farm intelligence este destinată fermierilor cultivatori de porumb, consultanților tehnici și distribuitorilor de produse fitosanitare.


Prin aplicația Arc™ farm intelligence primiți informații și avertizări în timp real privind zborul și presiunea de atac a celor doi dăunători din cultura de porumb din zona dumneavoastra de interes. Astfel, puteți aplica tratamentul cu insecticid la momentul optim, pentru a obține o combatere eficientă a dăunătorilor și un spor cantitativ și calitativ de producție.


Aplicația Arc™ farm intelligence poate fi descărcată gratuit de către fermieri, consilieri tehnici sau distribuitori de pe dispozitivele iOS și Android.

          

Aplicarea tratamentului cu insecticide la momentul optim pentru combaterea eficientă a dăunătorilor monitorizați.

Producții mari și de calitate profituri superioare pe hectar.

Accesibilitate - aplicația este disponibilă gratuit (atât pentru fermieri, consultanți tehnici, cât și pentru distribuitori), de pe dispozitivele iOS și Android, accesul făcându-se prin descărcarea acesteia și crearea unui cont de utilizator;

Hartă interactivă cu capcanele din zona geografică selectată (sumar al presiunii de atac, lista capcanelor amplasate și presiunea de atac în fiecare zonă);

Date fiabile disponibile în timp real, legate de presiunea de atac a dăunătorilor,  grafice calitative cu evoluția capturilor, poze cu dăunătorii capturați;

Alerte și avertizări primite direct pe telefon (push notification) pentru efectuarea tratamentului cu insecticide la momentul potrivit, pentru optimizarea costurilor în fermă;

Recomandările FMC pentru combaterea dăunătorilor monitorizați;

Comunicare în timp real cu specialiștii FMC, pentru informații suplimentare;

Prognoza meteo, în funcție de locația aleasă sau fermă;

Modelul predictiv, disponibil în anumite locații: prin care se estimează zborul și presiunea de atac a dăunătorilor pe un interval de 7 zile în avans, cu o probabilitate de 90%.

În sezonul de monitorizare 2023, compania FMC a amplasat peste 500 de capcane în peste 110 puncte de monitorizare de pe întreg teritoriul țării, pentru monitorizarea celor 2 dăunatori Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) din cultura de porumb.


Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera sunt 2 dăunători polifagi, fluturi noctuizi și care provoacă pagube directe însemnate, de până la 40% din producția de porumb boabe. Atacul acestor dăunători provoacă de cele mai multe ori și pagube indirecte, care sunt mult mai importante decât pagubele directe, putând chiar să compromită producția în cazul unui atac foarte puternic. În cazul ambilor dăunători, pagubele directe sunt produse de către larve.

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) – prezintă 1-2 generații pe an în zonele sudice și centrale ale României. Prima generație apare de obicei în lunile iunie – iulie, anul acesta făcându-și apariția chiar din luna mai în anumite zone, și cea de-a doua generație apare în luna august, iar larvele atacă tulpina și știuleții. În urma unui atac puternic pe tulpină al dăunătorului Ostrinia nubilalis (generația I), larvele pătrund în tulpină și se hrănesc cu interiorul acesteia (măduva) creând galerii foarte mari. Astfel se diminuează capacitatea de hrănire a plantelor și toleranța la seceta, rezultând de obicei frângerea acestora înainte de recoltat, fapt ce determină incapacitatea recoltării mecanizate si în unele cazuri chiar compromiterea totală a culturii. În cazul atacului generației a II-a, sunt afectați știuleții, larvele creând galerii în panicul si provocând astfel frângerea paniculului de la nivelul orificiului sau pot ataca la inserția pedunculul provocând astfel căderea acestora pe sol înainte de recoltat.

Helycoverpa armigera (Omida fructificațiilor) – este o specie polifagă care atacă peste 120 specii de plante cultivate și spontane, printre care și porumbul. Adulții sunt migratori și pot parcurge distanțe mari de peste 100 km, prezintă 2-3 generații pe an, iar larvele invadează știuleții și consumă boabele și mătasea, de la vârf spre bază. De asemenea, în urma atacului dăunătorilui dar și a unor eventuale precipitații ulterioare atacului, apar frecvent infecții cu agenți patogeni (ex. Fusarium, Aspergillus), care contamineaza productia cu micotoxine (ex. aflatoxina) și pot face imposibilă vânzarea producției.


Compania FMC deține în portofoliu cel mai eficient insecticide care controlează dăunătoriii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera și anume:  Coragen®.

Insecticidul Coragen® controlează cei doi dăunători în toate stadiile de dezvoltare (ou, larvă și adult și are acțiune sporita chiar și la temperaturi ridicate, de până la 34 grade Celsius.

Fermierii care doresc să primească buletinele de avertizare privind atacul acestor dăunători, în vederea efectuării tratamentelor cu insecticide, pot descărca gratuit aplicația mobilă Arc™ farm intelligence disponibilă pe dispozitivele iOS și Android.





Pe acest site se plantează cookies. Sperăm că ești de acord. Află mai multe despre politica cookies aici.

Închide Accept