FMC Agro
orar
Program L-V:

9:00 - 18:00

telefon
Sună-ne:

+4031 630 61 34


Agricultura Digitală de Precizie

În anul 2019, FMC România a introdus pe piață programul pilot de monitorizare al dăunătorilor – Evalio® AgroSystems – primul serviciu digital gratuit oferit de către o companie multinațională în România, care monitoriza dăunătorul Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) la cultura de porumb, în partea de sud a țării. Deoarece capturile celor două generații de dăunători au fost numeroase, presiunea de atac a fost mare, iar interesul fermierilor pentru accesul la programul de monitorizare a crescut continuu, în anul 2020 programul Evalio® AgroSystems a fost extins la nivel național. De asemenea, a fost extinsă și monitorizarea dăunătorilor la cultura de porumb și alături de Ostrinia nubilalis fiind monitorizat suplimentar și dăunătorul Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor).

Deoarece compania FMC dorește să ofere cele mai bune soluții fermierilor români, anul acesta introduce un nou program digital gratuit de prognoză și avertizare dedicat cultivatorilor de porumb:

Arc™ farm intelligence - Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor la cultura de porumb

Arc™ farm intelligence este primul serviciu digital oferit gratuit fermierilor din România, care folosește inteligența artificială și algoritmi predictivi pentru monitorizarea dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb.


Aplicația FMC Arc™ farm intelligence se bazează pe o rețea de capcane, atât convenționale, cât și automate, cu feromoni și atractanți alimentari, care sunt monitorizate cu o anumită frecvență. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt validate de către specialiștii companiei FMC în colaborare cu cercetătorii în entomologie de la renumitele institute de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură, INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.Apoi, datele sunt introduse în aplicația Arc™ farm intelligence, aceasta transformându-le în grafice, ce reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. Datele și observațiile sunt accesibile în timp real cu ajutorul aplicației, iar fermierii au acces rapid la aceste informații, prin crearea unui cont de utilizator.

Aplicația Arc™ farm intelligence poate fi descărcată gratuit de către fermieri, consilieri tehnici sau distribuitori de pe dispozitivele iOS și Android.

           Prin intermediul platformei digitale Arc™ farm intelligence, fermierii și utilizatorii vor putea să estimeze cu mai multă precizie perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare și să aplice tratamentul insecticid înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină o problemă dificil de controlat.

Accesul în timp real la datele de monitorizare, precum și modelul de prognoză integrat în aplicația Arc™ farm intelligence, permit fermierilor să aplice tratamentele cu insecticide la momentul optim, obținând astfel o recoltă de calitate superioară, un spor de producție și o profitabilitate mai ridicată în fermă.

Permite o comunicare directă și rapidă între utilizatori și specialiștii FMC.

Oferă utilizatorilor un acces mai rapid și facil la informații suplimentare, dar și recomandări de aplicare a tratamentelor.

Hartă interactivă regională care prezintă presiunea dăunătorilor și algoritmul predictiv al presiunii dăunătorilor (model predictibil - proiect pilot în zona Călărași).

În acest sezon, compania FMC a amplasat peste 500 de capcane în peste 120 de puncte de monitorizare de pe întreg teritoriul țării, pentru monitorizarea celor 2 dăunatori Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) din cultura de porumb.


Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera sunt 2 dăunători polifagi, fluturi noctuizi și care provoacă pagube directe însemnate, de până la 40% din producția de porumb boabe. Atacul acestor dăunători provoacă de cele mai multe ori și pagube indirecte, care sunt mult mai importante decât pagubele directe, putând chiar să compromită producția în cazul unui atac foarte puternic. În cazul ambilor dăunători, pagubele directe sunt produse de către larve.

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) – prezintă 1-2 generații pe an în zonele sudice și centrale ale României. Prima generație apare de obicei în lunile iunie – iulie, anul acesta făcându-și apariția chiar din luna mai în anumite zone, și cea de-a doua generație apare în luna august, iar larvele atacă tulpina și știuleții. În urma unui atac puternic pe tulpină al dăunătorului Ostrinia nubilalis (generația I), larvele pătrund în tulpină și se hrănesc cu interiorul acesteia (măduva) creând galerii foarte mari. Astfel se diminuează capacitatea de hrănire a plantelor și toleranța la seceta, rezultând de obicei frângerea acestora înainte de recoltat, fapt ce determină incapacitatea recoltării mecanizate si în unele cazuri chiar compromiterea totală a culturii. În cazul atacului generației a II-a, sunt afectați știuleții, larvele creând galerii în panicul si provocând astfel frângerea paniculului de la nivelul orificiului sau pot ataca la inserția pedunculul provocând astfel căderea acestora pe sol înainte de recoltat.

Helycoverpa armigera (Omida fructificațiilor) – este o specie polifagă care atacă peste 120 specii de plante cultivate și spontane, printre care și porumbul. Adulții sunt migratori și pot parcurge distanțe mari de peste 100 km, prezintă 2-3 generații pe an, iar larvele invadează știuleții și consumă boabele și mătasea, de la vârf spre bază. De asemenea, în urma atacului dăunătorilui dar și a unor eventuale precipitații ulterioare atacului, apar frecvent infecții cu agenți patogeni (ex. Fusarium, Aspergillus), care contamineaza productia cu micotoxine (ex. aflatoxina) și pot face imposibilă vânzarea producție


Compania FMC deține în portofoliu două dintre cele mai eficiente insecticide care controlează dăunătoriii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera și anume: Avaunt® 150 EC și Coragen®.

Insecticidele Avaunt® 150 EC și Coragen® combat cei doi daunatori in toate stadiile de dezvoltare (ou, larva si adult si au actiune sporita chiar si la temperature inalte, de pana la 34 grade Celsius.

Fermierii care doresc să primească buletinele de avertizare privind atacul acestor dăunători, în vederea efectuării tratamentelor cu insecticide, pot descărca gratuit aplicația mobilă Arc™ farm intelligence disponibilă pe dispozitivele iOS și Android.Pe acest site se plantează cookies. Sperăm că ești de acord. Află mai multe despre politica cookies aici.

Închide Accept