wheat_2.jpg
27 aprilie 2020

Fermierii sunt foarte ocupați în această perioadă cu lucrările de primăvară: tratamente fitosanitare, fertilizări, pregătit terenul și semănat (în special porumb și floarea soarelui). Așa se întâmplă și la ferma Agro Trust Internațional din județul Giurgiu, unde la cultura de grâu se aplică unele dintre cele mai eficiente tratamente fitosanitare.

Ca și celelalte culturi de toamnă (rapiță, orzul) și cultura de grâu a fost nevoită să treacă peste o iarnă blândă, iar acum are parte de o primăvară capricioasă. Cristian Coman, administratorul Agro Trust Internațional, a beneficiat însă de aportul produselor FMC pentru a avea culturi de grâu frumoase și sănătoase. “La cultura de grâu am aplicat inițial primul tratament cu produsul Riza® 250 EW, pe bază de tebuconazol, la al doilea tratament am folosit fungicidul Ampera® asociat cu fungicidul Azaka® și insecticidul Vantex® 60 CS, pentru că au apărut afide în cultură. Ținând cont de faptul că primăvara aceasta este foarte dificilă, am aplicat și un fertilizant foliar pe bază de azot, și anume produsul Vertex®, pentru a ajuta cultura să treacă mai repede peste perioadele de stres. Pentru ca avem probleme cu Iarba vântului (Apera spica venti) și cu Ovăzul sălbatic (Avena fatua), am folosit erbicidul antigramineic Foxtrot® 69 EW, care a fost o surpriză foarte plăcută pentru noi, ținând cont de raportul calitate-preț și de eficiența pe care o are”, a declarat Cristian Coman.

Doze recomandate pentru produsele FMC aplicate în ferma AGRO TRUST INTERNATIONAL la cultura de grâu:

AZAKA® – 0,5 L / ha (asociat cu Impact sau Riza)

AMPERA® – 0.75 L / ha

IMPACT® - 1 L / ha

RIZA® – 0.5 L / ha (boli foliare) si 0.75 L / ha (bolile spicului)

VANTEX® – 70 - 80 ML / ha

VERTEX ®– 3 L / ha

FOXTROT® – 0.9 – 1.1 L / ha

Anul agricol nu a început deloc bine. În toamnă, la înființarea culturilor de grâu, rapiță și orz a căzut o ploaie, iar de atunci precipitațiile au fost foarte puține. “Parcă suntem în deșert”, a remarcat, cu tristețe în glas, domnul Cristian Coman. Acum, primăvara aduce diferențe mari de temperatură dintre zi și noapte, care pot ajunge chiar și la 25 de grade, ceea ce sporește stresul asupra culturilor. În schimb, buruienile s-au dezvoltat, iar bolile nu vor întârzia să apară. Produsele FMC sunt însă pregătite și pentru aceaste provocări.”

Relația dintre Agro Trust Internațional și FMC este una mai îndelungată. De aproape 10 ani, Cristian Coman folosește produsele care îi asigură producții bune, atât cantitativ, cât și calitativ. ”Sunt produsele cele mai bune și le folosesc pe aproximativ 90% din suprafața pe care o cultivăm, de 1300 de hectare.

În 2017, când multe produse de la compania DuPont s-au transferat la FMC, am considerat că este necesar să mergem mai departe cu această companie, pentru că produsele sunt excepționale”, a completat administratorul Agro Trust Internațional. Toate produsele FMC pot fi găsite în Catalogul de produse FMC 2020, care poate fi descărcat aici.