rapita.jpg
15 aprilie 2020

Loturile demonstrative reprezintă metoda cea mai bună prin care se pot testa hibrizi, soiuri și produse de protecție și nutriție a plantelor. Când aceste loturi se realizează în colaborare cu fermieri pricepuți și care respectă tehnologia fiecărei culturi, rezultatele sunt relevante.

Compania FMC organizează an de an platforme de testare și loturi demonstrative în toate regiunile agricole ale țării, unde sunt aplicate scheme de tratamente cu produsele de protecție și nutriție a plantelor consacrate, dar și testate produsele noi. În cadrul acestor platforme, compania organizează întâlniri cu fermieri în anumite momente cheie, pentru a se observa starea fitosanitară a culturilor, eficiența produselor aplicate, dar și potențialul de producție al fiecărei culturi în parte.

Una din platformele de loturi demonstrative organizate de FMC în acest an este în colaborare cu ferma Vodă Grup din localitatea Letca Nouă – judetul Giurgiu, unde au fost înființate mai multe culturi, și anume: rapiță, cereale păioase (grâu, orz și triticale), porumb și floarea-soarelui.

Cultura de rapiță se prezintă foarte bine, mai ales dacă ne gândim la condițiile dificile ale acestui an, cele mai importante fiind: precipitațiile foarte puține din toamnă până în primăvară, iarna blândă și primăvara cu alternanțe mari de temperatură și înghețuri târzii. Toate aceste condiții climatice nefavorabile au provocat culturilor perioade de stres termic și hidric, fapt ce a determinat adaptarea tehnologiilor aplicate.

În toamnă s-au aplicat două tratamente cu erbicidele Salsa® și Targa® Max și un tratament cu fungicidul Riza® 250 EW. Erbicidul Salsa® a fost aplicat pentru combaterea buruienilor crucifere predominante: muștar sălbatic (Sinapis arvensis) și traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), iar erbicidul Targa® Max pentru combaterea samulastrei de grâu. Fungicidul Riza® 250 EW a fost aplicat preventiv, pentru menținerea culturii sănătoase. ”La primul tratament din primăvară a fost aplicat fungicidul Impact® 125 SC împreună cu biostimulatorul SeaMaxx®, dar și fertilizantul foliar Nutrileaf®. Stresul termic a afectat plantele, iar cele două produse au fost folosite pentru a reduce stresul culturii și a o ajuta să treacă mai repede peste această perioadă dificilă” – a precizat Cătălin Viziru, Director de Marketing FMC România și Republica Moldova.

Tratamentul al doilea este planificat pentru aplicare în momentul în care cultura începe să înflorească (5-15% din suprafață) și se va aplica fungicidul Azaka® pentru combaterea bolilor și prelungirea perioadei de vegetație (efectul “stay green”), dar și un fertilizant foliar, astfel încât să se obțină un spor de producție atât cantitativ cât și calitativ. Având în vedere faptul că gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus) își face apariția la începutul înfloritului rapiței, în caz de atac al acestui daunator, odata cu fungicidul Azaka® va fi aplicat și insecticidul Vantex® 60 CS. Dacă la momentul aplicării tratamentului al doilea vor fi temperaturi peste 25-26°C, va fi folosit insecticidul Avaunt® 150 SC, care poate fi aplicat cu eficiență maximă până la temperaturi de 33°C.

Specialiștii FMC recomandă o doză de 2-4 litri pe hectar pentru fertilizantul Nutrileaf®, putând fi aplicat de la 3-4 frunze ale culturii și până la înflorit. Alți fertilizanți foliari FMC pentru cultura de rapița sunt: BO-LA®, Foliar Extra®, Hi-Phos Turbo®, Kenesbor®, Rapsin®, Vertex HI-N34® și Zoom® Super. Toate produsele FMC pot fi găsite în Catalogul de produse pentru 2020, care poate fi descărcat aici.