263ac02f-86a4-7bbe-996b-d509f325651e.jpg
14 iunie 2024

Stimați fermieri,

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele:

ATENȚIE! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis în capcanele feromonale instalate în zonele Banat, Oltenia, și Muntenia, iar în zilele următoare se estimează înregistrarea zborului maxim al fluturilor din prima generație (G1). Urmăriți îndeaproape evoluția capturilor de Ostrinia nubilalis în perioada următoare pentru efectuarea unui tratament la momentul optim. În momentul de față, poate fi observată ponta depusă în frunzele din cornet și/sau larvele mici care migrează spre baza frunzelor. La plantele mai dezvoltate, atacul larvelor poate fi observat pe nervura principală, la baza limbului (între teacă și limbul frunzei).

ATENȚIE! În săptămâna 3-7 iunie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din prima generație, în zonele Banat, Crișana, Muntenia și Oltenia. Helicoverpa armigera nu constituie un pericol direct pentru culturile de porumb în această fenofază, înainte de formarea știuleților, dar este recomandat tratamentul insecticid pentru controlul acesteia, deoarece necombaterea primei generații determină o presiune mai puternică a generației a II-a a dăunătorului. Generația a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera apare de regulă în momentul formării știuleților (mătăsit – boabe ceară) și provoacă cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca și alte culturi de câmp precum floarea-soarelui, aflată la înflorit și soia la formarea păstăilor.

Sursa foto: FMC Agro România

Având în vedere condițiile climatice prognozate pentru perioada următoare, cât și stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 3 - 5 zile pentru controlul populațiilor de Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera. Ambii dăunători pot fi prezenți simultan în cultura de porumb, iar insecticidul CORAGEN® este foarte eficient pentru controlul celor doi dăunători.


Sursa foto: Dr. Ing. Otilia Cotuna

Grafic: Capturi medii zilnice Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în perioada 1 – 11 iunie 2024 în zonele de monitorizare

Sursa foto: FMC - Aplicația Arc™ farm intelligence

Prognoza presiunii de atac a dăunătorilor pentru săptămâna viitoare (17-22 iunie 2024)

Sursa foto: FMC - Aplicația Arc™ farm intelligence

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence:

         

Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale Arc™ farm intelligence și luați cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastră:

➖ Estimări precise privind perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători, astfel că veți aplica tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil de controlat.

➖  Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.

➖ Eficientizați costurile cu tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră, obțineți astfel producții mari și de calitate.

Sursa foto: FMC Agro România

Insecticidul sistemic CORAGEN®:

➖ Combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți.

➖ Este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C.

➖ Rezistă la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament.

➖ Este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului.

➖ Momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate).

Datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb.

Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.


Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.