20_09_23-17 (1).jpg
22 septembrie 2020

O cultură de rapiță fără buruieni asigură fermierilor o productie ridicata la hectar. Pentru a combate eficient buruienile din culturile de rapiță, fermierii români au de mai mulți ani un aliat pe care se pot baza: erbicidul postemergent SALSA® de la compania FMC.

Erbicidul SALSA® i-a cucerit pe cultivatorii de rapiță prin efectele rapide pe care le are după aplicare. Domnul Țone Adrian, administratorul fermei Bangkok 84 Impex din județul Ilfov, folosește de mai bine de 6 ani acest produs pentru cultura de rapiță, pe care o seamănă anual pe o suprafață de cel puțin 1000 ha:

“Am inceput sa folosesc Salsa din anul 2014. Am semănat rapița, mi-a venit o ploaie de vreo 20 de litri și în 2 zile de la semănat a început să răsară rapița.. dar au răsărit și foarte multe buruieni... M-am interesat în stânga și în dreapta, am dat de baieții de la FMC, pe atunci Dupont, și mi-au recomandat să folosesc Salsa®. Imi apăruseră în cultură chenopodium, rapiță sălbatică, muștar sălbatic și rapița fiind foarte mică și buruienile foarte mici, am reușit să le stârpesc.

A avut efect rapid”, mărturisește dânsul prima experiență cu erbicidul Salsa®.

Salsa® este un erbicid cu aplicare în post-emergență, pentru controlul buruienilor cu frunză lată, inclusiv speciile Brassicaceae greu de controlat, cum ar fi Sinapis arvensis, Calepina irregularis, Thlaspi arvense, Descurainia sophia şi Capsella bursa-pastoris, precum şi alte buruieni cu frunză lată (Geranium, Soncus, Stellaria, Matricaria, Papaver). Conform studiilor de eficacitate realizate, la o doză de 25g/ha Salsa® + Trend 250 ml/ha, speciile Brassicaceae greu de controlat sunt combătute peste 90%.

“Avantajul Salsa® este că lucrează pe același spectru de plante din familia din care face parte și rapița. Adică lucrează foarte bine pe crucifere, pe rapița sălbatică, pe chenopodium, pe muștar sălbatic. În primăvară, nu mai avem absolut niciun fel de problemă, deoarece toate buruienile au murit din toamnă”, completează domnul Țone.

Mai mult, produsul asigură o economie directă: semințele recoltate din culturi fără buruieni au costuri mai mici la condiționare, iar uleiul obținut va fi unul de o calitate mai bună prin eliminarea cruciferelor, buruieni ce determină scăderea calității uleiului din cauza conținutului ridicat de glucozinolați și acid erucic.

„Unul dintre avantajele mari ale erbicidului SALSA® este fereastra foarte largă de aplicare, el putând fi aplicat începând de la stadiul de 2 frunze ale culturii de rapiță și până la stadiul de 8 frunze, atunci când cultura acoperă terenul. Dar cel mai important lucru de urmărit pentru aplicarea erbicidului Salsa® este momentul în care buruienile sunt sensibile și anume: în stadiul de 2-4 frunze, pentru a putea avea o combatere eficientă” a mentionat Catalin Viziru, directorul de marketing al FMC România și Republica Moldova.

Picture 1
Picture 2

Ca și mod de acțiune, Salsa® este absorbit prin frunze şi rădăcini şi este rapid translocat în întreaga plantă. Inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creştere ale lăstarilor şi rădăcinilor la buruienile sensibile. Creşterea buruienilor este oprită la câteva ore după aplicare, iar simptomele vizibile apar la 5-10 zile şi moartea buruienilor are loc după 15-25 zile de la aplicare. SALSA® are eficacitate maximă când este aplicat în faza de creștere activă a buruienilor.

„Noi aplicăm Salsa în doza de 25 g/ha, iar perioada de aplicare o stabilim în funcție de apariția buruienilor. Facem în așa fel încât să nu cumva să crească buruienile foarte mari, pentru că atunci sunt mai greu de combătut...” a adăugat domnul Țone.

SALSA® are o acțiune selectivă indiferent de soiurile sau de hibrizii de rapiță cultivați. De subliniat că acest erbicid permite semănatul culturilor de primăvară în cazul compromiterii culturii de rapiță. SALSA® reduce rezerva de buruieni din cultura următoare. Erbicidul SALSA® are o compatibilitate excelentă cu alte produse utilizate în tehnologia rapiței – insecticide, fungicide, fertilizanți foliari etc. Astfel, produsul este un partener ideal pentru amestecurile în rezervor pentru controlul unui spectru extins de buruieni.

Cu erbicidul Salsa® de la FMC asigurați culturii de rapiță un start perfect către performanță!