20_08_24_tehnologie toamna.jpg
20 august 2020

Datorită profitabilității ridicate, cultura de rapiță (Brassica napus) ocupă un loc deosebit de important în economia mondială. Rapița se cultivă pentru ulei, care din punct de vedere nutrițional este cel mai echilibrat pentru consumul uman, având o proporție ideală între omega 3 și omega 6 (acizi grași ce nu pot fi sintetizați de corpul uman și trebuie aduși prin hrană), dar și un conținut foarte scăzut de acizi grași (grăsimi) saturați, cei care produc colesterol. Rapiţa este, de asemenea, o bună plantă meliferă, de pe un hectar putându-se produce până la 100 kg de miere.

În România se cultivă aproape exclusiv rapița de toamnă. Aceasta are un ciclu de viață foarte lung (din septembrie până în iulie) şi o capacitate ridicată de ramificare, ceea ce îi conferă acestei plante un foarte bun potențial de adaptare la diferite condiții de mediu.

Cultivarea acesteia este însă una complexă, iar în ultimii ani condiţiile de cultivare au devenit tot mai dificile. Dacă în urmă cu 4-5 ani suprafața cultivată cu rapiță în România era în jur de 600 000 ha, în prezent se estimează a fi doar 300000 ha cultivate. Această scădere se datorează condițiilor climatice în schimbare, precum lipsa acută de umiditate în perioada înfiinţării culturii sau atacuri masive de boli şi dăunători, ori îmburuienări masive şi în valuri.

Monitorizarea strictă, controlul integrat al bolilor şi dăunătorilor, combaterea eficientă a buruienilor şi fertilizarea echilibrată, duc cu siguranţă la realizarea unor recolte eficiente şi profitabile.

Tehnologia integrată oferită de către FMC pentru rapiţă este una extrem de eficientă şi de flexibilă. Aceasta poate fi modulată şi adaptată la o diversitate mare de situaţii care pot apărea în culturi pe parcursul dezvoltării acestora, de la însămânţare şi până la recoltare. Mai jos vă prezentăm câteva produse din portofoliul FMC pentru aplicarea în toamnă la cultura de rapiță: