Datorită profitabilității ridicate, cultura de rapiță (Brassica napus) ocupă un loc deosebit de important în economia mondială. Rapița se cultivă pentru ulei, care din punct de vedere nutrițional este cel mai echilibrat pentru consumul uman, având o proporție ideală între omega 3 și omega 6 (acizi grași ce nu pot fi sintetizați de corpul uman și trebuie aduși prin hrană), dar și un conținut foarte scăzut de acizi grași (grăsimi) saturați, cei care produc colesterol. Rapiţa este, de asemenea, o bună plantă meliferă, de pe un hectar putându-se produce până la 100 kg de miere.
În România se cultivă aproape exclusiv rapița de toamnă. Aceasta are un ciclu de viață foarte lung (din septembrie până în iulie) şi o capacitate ridicată de ramificare, ceea ce îi conferă acestei plante un foarte bun potențial de adaptare la diferite condiții de mediu.
Cultivarea acesteia este însă una complexă, iar în ultimii ani condiţiile de cultivare au devenit tot mai dificile. Dacă în urmă cu 4-5 ani suprafața cultivată cu rapiță în România era în jur de 600 000 ha, în prezent se estimează a fi doar 300000 ha cultivate. Această scădere se datorează condițiilor climatice în schimbare, precum lipsa acută de umiditate în perioada înfiinţării culturii sau atacuri masive de boli şi dăunători, ori îmburuienări masive şi în valuri.
Monitorizarea strictă, controlul integrat al bolilor şi dăunătorilor, combaterea eficientă a buruienilor şi fertilizarea echilibrată, duc cu siguranţă la realizarea unor recolte eficiente şi profitabile.
Tehnologia integrată oferită de către FMC pentru rapiţă este una extrem de eficientă şi de flexibilă. Aceasta poate fi modulată şi adaptată la o diversitate mare de situaţii care pot apărea în culturi pe parcursul dezvoltării acestora, de la însămânţare şi până la recoltare. Mai jos vă prezentăm câteva produse din portofoliul FMC pentru aplicarea în toamnă la cultura de rapiță:
Fiind o cultură care oferă mult, rapiţa este o plantă cu cerinţe importante din punct de vedere tehnologic. Fiecare verigă este foarte importantă. Tratarea corespunzătoare asigură succesul etapei tehnologice ulterioare şi în final, succesul culturii.
Combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate este un prim pas în obținerea unor recolte bogate cantitativ și calitativ. Dacă nu sunt controlate eficient, buruienile pot cauza pierderi irecuperabile şi extrem de mari. O cultură de rapiță infestată cu buruieni poate duce la scăderea producției cu până la 40%.
Pentru erbicicidarea pre-emergentă vă recomandăm pentru controlul buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale erbicidul NERO® (s.a. clomazonă 24g/ha + petoxamid 400 g/ha). Efectul sinergic al celor 2 substanțe active asigură controlul eficient a unui spectru foarte larg, de peste 60 de buruieni graminee, inclusiv samulastra de cereale păioase, și buruieni cu frunză lată. NERO® acționează inclusiv asupra speciilor de crucifere foarte dificil de combătut, cum ar fi Sinapis arvensis – muștarul sălbatic, Thlaspi arvense - pungulița, Capsella bursa pastoris – traista ciobanului sau Stellaria media – rocoină. Oferă culturii de rapiță un start puternic prin eliminarea competiței buruienilor în toamnă. Mai mult, în condiții bune de umiditate asigură controlul buruienilor pe toată perioada de vegetație din toamnă. Astfel, cultura va avea o dezvoltare normală și se va pregăti foarte bine pentru intrarea in iarnă. NERO® are o selectivitate foarte bună la rapiță, se aplică înainte de răsărirea culturii și nu influențează rotația normal a culturii.
Un alt erbicid cu aplicare pre-emergentă este erbicidul COMAND® (clomazonă 480 g/l). Acesta este un erbicid selectiv, pelicular pentru rapiță, cu acțiune sistemică și care controlează buruienile anuale cu frunză lată și unele monocotile. Produsul COMAND® trebuie aplicat pe un sol bine lucrat, pentru a permite realizarea unei pelicule compacte și omogene.
Pentru combaterea unui spectru mai larg de buruieni cu frunză lată și gramine, se recomandă amestecul în rezervor cu erbicidul SUCCESSOR® PRO (petoxamid 600 g/l). Erbicidul SUCCESSOR® PRO se aplică pre-emergent după semănat și post- emergent timpuriu la cultura de rapiță, în doză de 1,5-2 l/ha.
Începând cu toamna anului trecut, în portofoliul FMC poate fi găsit și erbicidul GAJUS® (petoxamid 400g/l + picloram 8 g/l). Acesta poate fi aplicat pre-emergent sau post-emergent timpuriu (BBCH00- 13), în doză de 2,25-3 l/ha pentru combaterea buruienilor graminee și a unor buruieni cu frunză lată, precum Apera spica-venti (iarba vântului), Chenopodium album (lobodă), Galium aparine (turița), Matricaria chamomilla (mușețel), Papaver rhoeas (mac).
Pentru erbicidarea post-emergentă recomandăm aplicarea erbicidului SALSA® (s.a. etametsulfuron- metil 750g/ha) în doză de 25g/ha. Erbicidul SALSA® i-a cucerit deja pe cultivatorii de rapiță prin efectele rapide pe care le are după aplicare. SALSA® este un erbicid post-emergent pentru controlul buruienilor cu frunză lată, inclusiv speciile greu de controlat, precum Sinapis arvensis – muștarul sălbatic, Calepina irregularis - calepina, Thlaspi arvense – pungulița, Descurainia Sophia - voinicica, Capsella bursa pastoris – traista ciobanului, Geranium spp – ciocul berzei, Sonchus arvensis - susaiul, Stellaria media - rocoina, Matricaria inodora – romanița sau Papaver rhoeas - macul.
Produsul se poate aplica toamna sau primăvara devreme, dar recomandarea este să se aplice în faza timpurie de creștere a buruienilor. Erbicidul Salsa® este selectiv pentru cultura de rapiță, indiferent de soiul sau hibridul cultivat, nu restricționează rotația culturilor și permite semănatul culturilor de primăvara în cazul compromiterii culturii de rapiță peste iarnă. Avantajele folosirii erbicidului Salsa® sunt foarte clare: combate cu succes buruienile problem (în special crucifere) din cultura de rapiță, reduce rezerva de buruieni din culturile ce urmează în rotație, asigură obținerea de producții mari, și îmbunătățește considerabil calitatea producției fără impurificare cu semințele altor specii de crucifere și a uleiului obținut, fără glucozinolați și fără acid erucic.
Salsa® este un partener ideal în programele de erbicidare post-emergentă pentru erbicidele omologate la cultura de rapiță, pentru lărgirea spectrului de combatere și este compatibil cu fertilizanţii foliari, fungicidele și insecticidele utilizate în mod curent la cultura de rapiță.
Pentru un control eficient al buruienilor graminee anuale și perene, vă recomandăm graminicidele TARGA MAX® și FUSILADE® MAX. Erbicidul TARGA MAX® conține substanța activă quizalofop-p-etil 100g/l și se aplică în doza de 0,4-0.5 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotilele anuale și respectiv, de 0.6-0,75 l/ha pentru monocotilele perene. Erbicidul FUSILADE MAX® conține substanța activă fluazifop-p-butil 125g/l și se aplică în doza de 0,75-1,0 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotilele anuale și respectiv, de 1-1,5 l/ha pentru monocotilele perene.
Oricare din aceste două erbicide antigramineice, este un bun partener de amestec, putând fi aplicat împreuna cu erbicidul SALSA® pentru un spectru complet de combatere și costuri mai reduse.
Recunoaşterea bolilor şi dăunătorilor încă din primele faze, înţelegerea modului cum acestea atacă plantele şi nu în ultimul rând, ciclul biologic de care acestea au nevoie pentru a-şi pune în practică activitatea patogenă, reprezintă primul pas în lupta integrată împotriva bolilor şi dăunătorilor la rapiţă.
Pentru tratamentul de toamnă, FMC vă recomandă fungicidul RIZA® 250 EW pentru combaterea bolilor ce pot apărea in toamnă (ex. Phoma lingam - putregaiul negru) și pentru efectul secundar de regulator de creștere a plantelor mai dezvoltate ce prezintă risc de alungirea a tijei florale, în vedere creșterii rezistenței la iernare. RIZA® 250 EW este un fungicid sistemic cu spectru larg și acțiune protectivă, curativă și eradicantă Atacul dăunătorilor asupra plantelor în curs de răsărire şi al plăntuţelor abia răsărite, poate duce la compromiterea culturii. Pentru combaterea dăunătorilor din cultura de rapiță, dar ne referim acum la cei care atacă toamna: viespea rapiței – Athalia rosae, puricii cruciferelor – Philotreta spp. sau mai nou fluturele alb al verzei – Pieris brassicae, FMC vă recomandă tratamente ori de câte ori este nevoie cu insecticidele VANTEX® 60 CS sau KARIS™ 10 CS.
O altă verigă extrem de importantă este partea de nutriţie care susţine toate procesele biologice ale plantelor. Aprovizionarea la momentele critice cu substanţe nutritive este esenţială pentru a ajuta plantele să se dezvolte cât mai rapid, armonios și să treacă fără probleme peste perioadele de stres care nu sunt puţine de-a lungul unui sezon de vegetaţie. O fertilizare echilibrată şi adaptată cerinţelor specifice fiecărei faze de dezvoltare, duce la o productivitate optimă şi la obţinerea unor indici de calitate care cresc bonitatea şi preţul recoltei finale. Și aici puteți găsi în portofoliul FMC diverse produse precum biostimulatorul SeaMaxx®, ori fertilizanții foliari Nutrileaf®, Bo-la® sau Rapsin®.
Biostimulatorul SeaMaxx® este o soluţie de extract natural din ierburi de mare, bogată în hormoni și alţi compuși organici care stimulează creșterea culturilor și este formulată împreună cu o serie de macro și microelemente. Aplicat la momentul optim, SeaMaxx® furnizează o creştere locală a nivelului de hormoni (în particular citochinine) care stimulează puternic metabolismul plantelor, facilitând preluarea uşoară a nutrienţilor şi sinteza de carbohidraţi. Pentru cultura de rapiţă: se recomandă să aplicaţi 1,5 l/ha începând de la faza de 4 - 6 frunze a culturii, pentru a stimula înrădăcinarea plantelor de cultură și a creste astfel vigoarea lor, dar și mărirea rezistenței la iernare, prin acumularea suplimentară de oligozaharide la nivel celular.
RAPSIN® este o combinaţie unică din elementele bor, mangan, molibden şi zinc, cu azot şi sulf adăugate, pentru fertilizarea foliară a rapiţei, florii-soarelui, porumbului, verzei şi culturilor leguminoase. La cultura de rapiţă se recomandă aplicarea de la faza de 4 - 9 frunze a culturii, cu aplicări repetate în caz de necesitate, în intervale de 10 - 14 zile.
O înrădăcinare ideală şi o rezistenţă sporită la frig a culturii de rapiţă se obţine prin combinaţia: SeaMaxx® (1,5 l/ha) + RIZA® 25 EW (0,5 l/ha) + RAPSIN® (1 l/ha), aplicate în toamnă, în faza de 5 - 6 frunze. Tratamentele se continuă în primavară, începând cu faza de alungire a tulpinii.
BO-LA® este un fertilizant foliar cu bor (B) și molibden (Mo), în formularea sa fiind folosită tehnologia ADS (Advanced Delivery System). Astfel se asigură o eliberare mult mai bună al nutrienților în frunză și o solubilitate în apă de 100%. Carenţa de bor la rapiţă scade rezistenţa plantelor la temperaturi mici şi creşte riscul de îngheţ și apariția daunelor în perioada de iarnă. Introducerea molibdenului (Mo) duce la creşterea producţiei de rapiţă în medie cu 200-300 kg/ha (conform datelor lui HGCA Research Review OS5).
Întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.