2210_rapita-toamna1 (1).jpg
24 octombrie 2022

Temperaturile crescute din ultima perioadă au fost foarte benefice dezvoltării culturilor de rapiță, dar și a buruienilor și dăunătorilor. Mai mult de 60% din potențialul de producție al rapiței este determinat de stadiul plantelor la intrarea în iarnă și de aceea este absolut necesar să acordăm o atenție sporită tratamentelor aplicate în toamnă, pentru a avea o cultură cât mai dezvoltată și bine pregătită pentru iernare.

Combaterea buruienilor este un prim pas în obținerea unor recolte bogate atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Cunoașterea istoricului fiecărei sole privind rezerva de buruieni, oferă posibilitatea fiecărui fermier de a alege cea mai bună soluție de combatere (tipul de erbicid – preemergent sau postemergent, spectrul de combatere). 

Pentru un control eficient al buruienilor graminee anuale și perene, compania FMC vă recomandă erbicidele antigramineice TARGA MAX® și FUSILADE® MAX.

  • Erbicidul TARGA MAX®  conține substanța activă quizalofop-p-etil 100g/l
  • se aplică în doza de 0,4-0.5 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotilele anuale și respectiv, de 0.6-0,75 l/ha pentru monocotilele perene.
  • Erbicidul FUSILADE MAX®  conține substanța activă fluazifop-p-butil 125g/l
  • se aplică în doza de 0,75-1,0 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotilele anuale și respectiv, de 1-1,5 l/ha pentru monocotilele perene.

Sursa foto: FMC România - rapiță cu samulastră de cereale

Recunoaşterea bolilor şi dăunătorilor încă din primele faze, cunoașterea modului în care acestea atacă plantele şi nu în ultimul rând, ciclul biologic de care au nevoie pentru a-şi desfășura activitatea patogenă, reprezintă primul pas în lupta integrată împotriva bolilor şi dăunătorilor la rapiţă.  

Pentru tratamentul de toamnă, FMC vă recomandă fungicidul RIZA® 250 EW pentru combaterea bolilor ce pot apărea in toamnă (ex. Phoma lingam - putregaiul negru), dar și pentru efectul secundar de regulator de creștere a plantelor mai dezvoltate ce prezintă risc de alungire a tijei florale. De asemenea, efectul secundar al fungicidului stimulează dezvoltarea rădăcinilor, în vederea creșterii rezistenței la iernare a plantelor. RIZA® 250 EW este un fungicid sistemic, cu fereastră largă de aplicare, spectru larg de combatere și acțiune protectivă, curativă și eradicantă.  

Atacul dăunătorilor asupra plantelor în curs de răsărire şi al plăntuţelor abia răsărite, poate duce la compromiterea culturii. Pentru combaterea dăunătorilor din cultura de rapiță, care atacă toamna, compania FMC vă recomandă tratamente cu insecticidul VANTEX® 60 CS, ce poate fi amestecat la nevoie cu un insecticid sistemic.  

O altă verigă extrem de importantă este partea de nutriţie, care susţine toate procesele biologice ale plantelor. Aprovizionarea plantelor cu substanţe nutritive în momentele critice, este esenţială pentru a ajuta plantele să se dezvolte cât mai rapid, armonios și să treacă fără probleme peste perioadele de stres, de-a lungul întregului sezon de vegetaţie. O fertilizare echilibrată şi adaptată cerinţelor specifice fiecărei faze de dezvoltare, duce la o productivitate sporită şi la obţinerea unor indici de calitate foarte buni, care pot crește bonitatea şi preţul recoltei finale.

Astfel, în portofoliul FMC puteți găsi diverse produse de nutriție a plantelor precum biostimulatorul SeaMaxx®, ori fertilizanții foliari Nutrileaf®, Bo-la® și Rapsin®.  

Biostimulatorul SeaMaxx®

  • este o soluţie de extract natural din ierburi de mare, bogată în hormoni și alţi compuși organici care stimulează creșterea culturilor și este formulată împreună cu o serie de macro și microelemente.
  • Aplicat la momentul optim, SeaMaxx® furnizează o creştere locală a nivelului de hormoni (în particular citochinine) care stimulează puternic metabolismul plantelor, facilitând preluarea uşoară a nutrienţilor şi sinteza de carbohidraţi.
  • Pentru cultura de rapiţă: se recomandă să aplicaţi 1,5 l/ha începând de la faza de 4 - 6 frunze a culturii, pentru a stimula înrădăcinarea plantelor de cultură și a crește astfel vigoarea lor, dar și mărirea rezistenței la iernare, prin acumularea suplimentară de oligozaharide la nivel celular.

Fermierul Patriciu Feier, din Bihor, lucrează în jur de 930 de hectare pe raza comunei Sânnicolau Român , iar în toamna anului 2021  a folosit biostimulatorul SeaMaxx® la cultura de rapiță în doza de 1.33 l/ha. Aplicând un al doilea tratament în primăvară, de 2 l/ha, a obținut un spor de producție semnificativ, de până la 500 kg/ha:

RAPSIN®

  • este o combinaţie unică din elementele bor, mangan, molibden şi zinc, cu azot şi sulf adăugate, pentru fertilizarea foliară a rapiţei, florii-soarelui, porumbului, verzei şi culturilor leguminoase.
  • La cultura de rapiţă se recomandă aplicarea de la faza de 4 - 9 frunze a culturii, cu aplicări repetate în caz de necesitate, în intervale de 10 - 14 zile.

O înrădăcinare ideală şi o rezistenţă sporită la frig a culturii de rapiţă se obţine prin combinaţia: SeaMaxx® (1,5 l/ha) + RIZA® 25 EW (0,5 l/ha) + RAPSIN® (1 l/ha), aplicate în toamnă, în faza de 5 - 6 frunze. Tratamentele se continuă în primăvară, începând cu faza  de alungire a tulpinii.

BO-LA®

  • este un fertilizant foliar cu bor (B) și molibden (Mo), în formularea sa fiind folosită tehnologia ADS (Advanced Delivery System). Astfel se asigură o eliberare mult mai bună al nutrienților în frunză și o solubilitate în apă de 100%.
  • Carenţa de bor la rapiţă scade rezistenţa plantelor la temperaturi mici şi creşte riscul de îngheţ și apariția daunelor în perioada de iarnă.
  • Introducerea molibdenului (Mo) duce la creşterea producţiei de rapiţă în medie cu 200-300 kg/ha (conform datelor lui HGCA Research Review OS5).  

Întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.