site_825x618.jpg
17 septembrie 2020

Compania FMC România organizează pentru al treilea an consecutiv platforma cu loturi demonstrative din localitatea Dulcești, județul Neamț, împreună cu grupul de firme Almos. În cadrul acestei platformei rapița de toamnă ocupă un loc important. Domnul Alexu Molodoi, director tehnic Almos Agrorom SRL, împreună cu reprezentanții companiei FMC au stabilit tehnologia pe care o aplică acestei culturi astfel încât să controleze eficient buruienile, bolile și dăunătorii care ar putea produce pagube importante sau pot chiar compromite total cultura de rapiță.


Pentru erbicidarea pre-emergentă au fost alese doua variante: erbicidul Nero®(clomazonă 24 g/l + petoxamid 400 g/l), în doza de 3 l/ha, pentru combaterea buruienilor problemă din zonă, precum Matricaria, Cirsium arvense, Sinapis arvensis, Chonopodium. Cealaltă variantă de erbicidare aleasă a fost: Gajus® (petoxamid 400g/l + picloram 8 g/l), cu aplicare în pre-emergență sau post-emergență timpurie. Prin aplicarea erbicidului pre-emergent, obținem un control eficient încă de începutul perioadei de vegetație, când cultura este sensibilă la concurența buruienilor.

La momentul semănatului există umiditate de răsărire în sol și de asemenea sunt așteptate ploi în perioada următoare, astfel că produsele vor avea condiții optime pentru a se reactiva și vor controla astfel și următorul val de buruieni atât monocotiledonate cât și dicotiledonate.

Picture 1
Picture 2


Dacă până la intrarea în iarnă, vor apărea și alte buruieni la acest lot demonstrativ, se va interveni cu tratamente de corecție în vegetație. Pentru combaterea buruienile graminee sunt pregătite 2 variante de erbicide antigramineice: Targa® Max (quizalofop-p etil) și Fusilade® Max (fluazifop-p butil) , iar pentru combaterea altor buruieni cu frunza lată va fi aplicat erbicidul Salsa®.


Salsa® controlează un spectru larg de buruieni, cum ar fi: Amaranthus retroflexus, Chenopodium spp, Convolvulus arvensis, Geranium spp, Lamium purpureum, Matricaria inodora, Papaver rhoeas, Soncus arvensis, Stellaria media, inclusiv speciile de buruieni crucifere greu de combătut, cum ar fi: Calepina irregularis, Capsella bursa-pastoris, Descurainia Sophia, Sinapis arvensis, Thlaspi arvense şi Veronica spp.