Vasile Iosif, AIPROM: Astăzi o companie are nevoie pentru a inova și a omologa un produs de cca. 12 ani de cercetare precum și de o investiție de peste 280 milioane de dolari pentru a obține o moleculă sintetică
RALF: Care este rolul inovației pe traseul de la fermă la consumator și ce impact vor avea noile strategii AGRI în rândul fermierilor români?
Vasile Iosif: Fiind noi înșine responsabili și conștienți de rolul pe care trebuie să îl jucăm și îl vom juca în producerea sustenabilă a hranei, apreciem că inovația în domeniu este cheia și partea esențială a soluției pentru o agricultură sustenabilă. Legislația europeană adoptată în ultimii ani a creat însă un mediu dificil de evoluție pentru industria de protecție a plantelor. Astăzi o companie are nevoie pentru a descoperi (inova) și a omologa un produs, de cca. 12 ani de cercetare precum și de o investiție de peste 280 milioane de dolari pentru a obține o moleculă sintetică. În prezent, procesul de omologare din Uniunea Europeană este extrem de restrictiv și consumatorii trebuie să cunoască că după industria de medicamente, cel mai restricționat domeniu este cel al industriei de protecție a plantelor.
Prin urmare crearea unui mediu propice inovației în domeniu și adoptarea tehnicilor genetice noi precum CRISPER CAS9 sunt necesare pentru a spera în succesul strategiei Farm 2 Fork (de la ferma la consumator). Fermierul român, de altfel ca și fermierul european în general, va duce o luptă cu arme inegale pe care inevitabil, nu va putea să o câștige pe termen scurt. Adăugați la aceasta condițiile și restricțiile impuse de Strategia pentru Biodiversitate și veți reface destul de fidel impactul pe care îl vor avea aceste propuneri ambițioase, dacă în perioada următoare Comisia Europeană și Parlamentul European nu vor dialoga constant și deschis cu toți cei interesați.
RALF: Cum arată anul agricol 2020 în viziunea AIPROM?
Vasile Iosif: Este un an marcat de secetă prelungită în câteva țări din estul Europei printre care și România, criza cauzată de COVID și acum și strategiile propuse de Comisia Europeană. Industria de protecția plantelor a lucrat însă susținut în această perioadă și poate asigura fermierii că aprovizionarea cu produse de protecția plantelor decurge și va continua să decurgă normal, fără sincope majore. Noi ținem legătura cu conducerea MADR și eurodeputații români pentru a susține un flux constant de produse către România.
Efectele secetei prelungite și ale unui an foarte călduros au impactat atât asupra culturilor semănate în toamnă, dar și asupra culturile de primăvară. Adăugați la aceasta faptul că este primul an în care nu a fost acordată derogare pentru tratament la sămânța de floarea soarelui și vom avea imaginea unui an care ridică întrebări ale căror răspunsuri nu le vom afla decât în toamnă. Cu toate acestea, estimările experților Comisiei Europene sunt destul de optimiste cu privire la România comparativ cu așteptările altor state membre.
RALF: Care sunt recomandările AIPROM pentru fermieri în contextul actual?
Vasile Iosif: Există cazuri în care unele persoane încearcă să profite de situația specială, plasând pe piață produse contrafăcute la prețuri atractive. Prin colaborarea noastră cu asociațiile de fermieri și cu autoritățile competente sperăm să putem preîntâmpina astfel de situații și îndemnăm fermierii să achiziționeze PPP numai din surse autorizate, să se informeze de la inspectorii fitosanitari de zonă, oficiile APIA și Direcțiile Agricole Județene. Recomandăm celor care se întâlnesc cu produse ilegale să contacteze Oficiul Fitosanitar din județul de reședință și companiile ale căror produse sunt suspectate a fi fost contrafăcute. Să gestioneze cu grijă produsele, să nu achiziționeze mai mult decât au nevoie, să nu creeze stocuri întrucât legislația interzice crearea de stocuri și impune obligativitatea de a le consuma în termen. Să predea ambalajele goale de PPP către Programul SCAPA al AIPROM
Noi vom continua să promovăm noi soluții de protecție a plantelor, atât convenționale cât și organice, dar fermierii români trebuie să știe că produsele care sunt interzise sau restricționate de către legislația europeană în domeniu sunt mai multe decât cele pe care le putem aduce noi pe piață și de aceea este important să se alăture eforturilor noastre în a convinge autoritățile să fluidizeze autorizarea produselor de protecție.