Ce este Evalio® AgroSystems?
EVALIO® AgroSystems este un serviciu digital gratuit oferit de FMC, care a fost implementat anul trecut în România ca și program Pilot, monitorizând dăunătorul Ostrinia nubilalis din cultura de porumb din jumatatea de Sud a României, de la Calafat până în Insula Mare a Brăilei și până la Constanta. Aplicația se bazează pe o rețea de capcane atat convenționale cât și automate, cu feromoni și atractanți alimentari și care sunt monitorizate cu anumită frecvență. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicație prin intermediul unor fotografii si apoi sunt validate de către specialiștii companiei FMC în colaborare cu cercetătorii în entomologie de la renumite institute de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură. Aceste date sunt transformate în grafice care reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. Cu ajutorul acestor grafice putem estima momentul apariției în masă al dăunătorilor, mai exact când aceștia pot produce pagube însemnate culturilor, iar aplicația alertează fermierul, pentru ca acesta să reacționeze rapid și să aplice tratamentul cu insecticid. Obiectivul principal al acestui program este optimizarea aplicării corecte a insecticidelor FMC.
Pentru anul 2020, compania FMC implementează programul Evalio® AgroSystems la nivelul întregii țări, extinzând monitorizarea dăunătorilor periculoși pentru cultura de porumb, și anume Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera (Omida fructificațiilor). „Ne dorim ca programul Evalio® AgroSystems să stea la baza deciziei fermierilor din întreaga țară de a aplica corect și la timp produsele de protecția plantelor, extinzând programul de la faza de Pilot din 2019, la faza de primul Program Digital de Prognoză și Avertizare dedicat cultivatorilor de porumb, program furnizat gratuit de catre o companie multinațională. Evalio® AgroSystems este un instrument de încredere care ne ajută atunci când vrem să facem un tratament, deoarece stim că este momentul optim. Făcând un tratament la momentul optim, înseamnă că avem o combatere eficientă, care se traduce printr-un spor de producție atât calitativ cât și cantitativ, deci per total o profitabilitate mai bună în fermă. Totodată, acest program ajută la utilizarea durabilă a produselor FMC și bineînțeles pentru un mai bun management al fermei în ceea ce privește utilizarea produselor de protecție a plantelor. Acest program este într-o aliniere foarte bună cu programul de management integrat al dăunătorilor (IPM) din culturile noastre și se potrivește excelent cu principiile durabilității” a subliniat Cătălin Cosmin Viziru, Marketing Manager FMC România și Republica Moldova.
„Este extrem de important să aplicăm tratamentele la momentul oportun, pentru a avea un efect maxim și a nu pierde banii aplicând produse când nu trebuie”, a adăugat domnul Vasile Iosif, directorul general FMC România și Republica Moldova .
FMC România a amplasat deja pe tot teritoriul României peste 430 de capcane (6 tipuri diferite de capcane automate și clasice) în peste 80 de puncte de monitorizare diferite, localizate la cele mai reprezentative ferme pentru cultura de porumb. Consultanța tehnică este asigurată de către domnul dr. ing. Georgescu Emil-Igor-Vlad – Cercetător științific gr. III în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea și domna dr. ing. Cotuna Otilia – Șef Laborator Protectia Plantelor, Cercetător științific gr. III în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin și Șef Lucrări la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB Timișoara.
De ce este important să combatem dăunătorii Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera?
Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera sunt 2 dăunători polifagi, fluturi noctuizi și care provoacă pagube directe însemnate, de până la 40% din producția de porumb boabe. Atacul acestor dăunători provoacă de cele mai multe ori și pagube indirecte, care sunt mult mai importante decât pagubele directe, putând chiar să compromită producția în cazul unui atac foarte puternic. În cazul ambilor dăunători, pagubele directe sunt produse de către larve.
Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) – prezintă 1-2 generații pe an în zonele sudice și centrale ale României. Prima generație apare de obicei în lunile iunie – iulie, anul acesta făcându-și apariția chiar din luna mai în anumite zone, și cea de-a doua generație apare în luna august, iar larvele atacă tulpina și știuleții. În urma unui atac puternic pe tulpină al dăunătorului Ostrinia nubilalis (generația I), larvele pătrund în tulpină și se hrănesc cu interiorul acesteia (măduva) creând galerii foarte mari. Astfel se diminuează capacitatea de hrănire a plantelor și toleranța la seceta, rezultând de obicei frângerea acestora înainte de recoltat, fapt ce determină incapacitatea recoltării mecanizate si în unele cazuri chiar compromiterea totală a culturii. În cazul atacului generației a II-a, sunt afectați știuleții, larvele creând galerii în panicul si provocând astfel frângerea paniculului de la nivelul orificiului sau pot ataca la inserția pedunculul provocând astfel căderea acestora pe sol înainte de recoltat.
Helycoverpa armigera (Omida fructificațiilor) – este o specie polifagă care atacă peste 120 specii de plante cultivate și spontane, printre care și porumbul. Adulții sunt migratori și pot parcurge distanțe mari de peste 100 km, prezintă 2-3 generații pe an, iar larvele invadează știuleții și consumă boabele și mătasea, de la vârf spre bază. De asemenea, în urma atacului dăunătorilui dar și a unor eventuale precipitații, apar frecvent infecții cu agenți patogeni (ex. Fusarium, Aspergillus), care produc micotoxine (ex. aflatoxina) și pot face imposibilă vânzarea producției.
Iarna blândă din acest an a favorizat supraviețuirea unui număr mare de dăunători atât în sol cât și în resturile vegetale, iar primăvara secetoasă a creat condiții propice de dezvoltare mai rapidă a celor doi dăunători, astfel că ne așteptăm la un atac mult mai timpuriu și mai puternic al acestora.
În urma monitorizării din cadrul programului Evalio® AgroSystems 2020, atunci când se va estima atingerea curbei maxime de zbor pentru fiecare dintre cei doi dăunători, compania FMC va emite buletine de avertizare pe fiecare zonă în parte.
Compania FMC deține în portofoliu două dintre cele mai eficiente insecticide care controlează dăunătoriii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera și anume: Avaunt® 150 EC și Coragen®. Fermierii care doresc să primească buletinele de avertizare privind atacul acestor dăunători, în vederea efectuării tratamentelor cu insecticide, pot accesa http://www.evalioagrosystems.fmc.com sau pot descărca aplicația mobilă Evalio® AgroSystems disponibilă gratuit pe dispozitivele iOS și Android.
Pentru a afla cum funcționează aplicația Evalio® AgroSystems vă rugăm să urmăriți clipul de mai jos: