20_07_site2.jpg
20 iulie 2020

Dacă sunteți în zonele de sud, est și sud-est ale țării aplicați tratamentul cu insecticide în următoarele 5-7 zile (20-27 iulie) pentru combaterea celei de-a doua generații de Helicoverpa armigera.



Urmăriți online capturile dăunătorilor Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis în cultura de porumb cu ajutorul aplicației Evalio® AgroSystems: http://www.evalioagrosystems.fmc.com 

Evoluția capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera în perioada 1 – 17 iulie 2020, în punctele de monitorizare cu cele mai multe capturi înregistrate

FMC România a amplasat pe întreg teritoriul țării peste 430 capcane (clasice și automate, pe bază de feromoni) în aproximativ 80 puncte de monitorizare. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicația EVALIO® Agrosystems, după ce acestea sunt validate de către specialiștii FMC și cercetătorii entomologi de la INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.



  • La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.
  • Primii adulți de Helicoverpa armigera - generația II au fost observați la începutul lunii iulie, în perioada 10-17 iulie s-a observat zbor continuu, urmând ca în intervalul 17-24 iulie să se atingă curba maximă de zbor, iar în anumite puncte de monitorizare s-au observat deja larve de Helicoverpa armigera și atac al acestora în culturile de porumb.
  • Datorită condițiilor de climă specifice din zona dumneavoastră, înainte de a aplica tratamentul vă recomandăm să vizitați culturile de porumb, în vederea identificării stadiului de dezvoltare al dăunătorului.


  • Coragen® este sistemic și combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;
  • este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
  • este rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament; este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
  • momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
  • datorită activității ovi-larvicide excelente, Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis în culturile de porumb.


  • Avaunt® asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
  • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil; Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C).

Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România.


Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în toate regiunile țării, care prezintă 2-3 generații de adulți pe an și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb. De obicei, generația I de Helicoverpa armigera apare în luna mai-început de iunie, moment în care nu se întrunește criteriul fenologic la porumb (fenologia plantei: stadiul de mătăsit-ieșirea paniculului) pentru atacul dăunătorului și aplicarea tratamentului. La generația a II-a, larvele din primele două stadii de dezvoltare se hrănesc cu aparatul foliar, mătasea și paniculul plantelor de porumb, iar din stadiul al treilea pătrund în interiorul ştiuleţilor de porumb.


Odată intrate sub pănuşe, combaterea larvelor devine greoaie şi costisitoare. În urma atacului, se instalează o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin toxice pentru alimentaţia umană şi animală. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.