FMC-stire-825x620px_importanta-erbicidarii.jpg
10 august 2021

Rapița (Brassica napus) este cultura care ocupă un loc important în structura de culturi a celor mai multe ferme din Romania, în special datorită faptului că este una dintre cele mai profitabile culturi agricole din țara noastră, dar și pentru faptul că „aduce primii bani în fermă”, fiind printre primele culturi care se recoltează. De asemenea, cultura de rapiță este foarte importantă pentru fermierii din România, datorită faptului că ajută la stabilirea unui asolament rațional. Cultivarea rapiței este însă destul de complexă, iar în ultimii ani a devenit tot mai dificilă datorită condiţiilor climatice din ce în ce mai schimbătoare. În Romania, se cultivă aproape exclusiv rapiță de toamnă, care are un ciclu de viață foarte lung (din septembrie până în iulie) şi o capacitate ridicată de ramificare, ceea ce îi conferă un foarte bun potențial de adaptare la diferite condiții de mediu.

Fiind o cultură care oferă producții importante și profituri ridicate, rapiţa este o plantă cu cerinţe mari din punct de vedere tehnologic, iar fiecare verigă este vitală pentru obținerea potențialului maxim de producție, astfel încât tratamentul corespunzător fiecărei verigi asigură succesul etapei tehnologice ulterioare şi în final, succesul culturii.

Combaterea buruienilor este un prim pas în obținerea unor recolte bogate cantitativ și calitativ. Este foarte bine cunoscut faptul că plantele de cultură sunt foarte sensibile la îmburuienare în primele stadii de vegetație. Erbicidarea pre-emergentă a rapiței este lucrarea care le poate asigura fermierilor o cultură fără buruieni, care se poate dezvolta în mod corespunzător de la semănat până la intrarea în iarnă. Buruienile pot provoca pierderi de recoltă ce pot ajunge până la 40% din producția culturii de rapiță. Din acest motiv, fermierii care intervin în timp util și combat eficient buruienile din cultura de rapiță, au parte de o recoltă mai bogată, dar și de o calitate mai bună a acesteia, întrucât semințele buruienilor crucifere pot afecta considerabil producția de ulei.

Pentru fermierii care aleg varianta erbicicidarii în pre-emergență, compania FMC recomandă erbicidele COMAND® și NERO®, iar pentru acei fermieri care doresc să aibă și alternativa erbicidării în preemergență timpurie, vă recomandăm erbicidele SUCCESSOR® PRO și GAJUS®.

Erbicidul NERO® de la FMC conține două substanțe active (clomazonă 24g/ha + petoxamid 400 g/ha) și controlează buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Efectul sinergic al celor 2 substanțe active asigură controlul eficient a unui spectru foarte larg, de peste 60 de buruieni graminee, inclusiv samulastra de cereale păioase, și buruieni cu frunză lată. NERO® acționează inclusiv asupra speciilor de crucifere foarte dificil de combătut, cum ar fi Sinapis arvensis – muștarul sălbatic, Thlaspi arvense - pungulița, Capsella bursa pastoris – traista ciobanului sau Stellaria media – rocoină. Având în vedere faptul că erbicidele preemergente au acțiune peliculară, acestea trebuie aplicate pe un sol bine lucrat, mărunțit și nivelat, pentru a permite realizarea unei pelicule compacte și omogene. Erbicidul NERO® oferă culturii de rapiță un start puternic, prin eliminarea competiției buruienilor în toamnă. Mai mult, în condiții bune de umiditate, asigură controlul buruienilor pe toată perioada de vegetație din toamnă. Astfel, cultura va avea o dezvoltare normală și se va pregăti foarte bine pentru intrarea in iarnă. NERO® are o selectivitate foarte bună pentru cultura de rapiță, se aplică înainte de răsărirea culturii și nu influențează rotația normală a culturii.

Un alt erbicid cu aplicare pre-emergentă este erbicidul COMAND®, ce contine substanta activă clomazonă 480 g/l. Acesta este un erbicid selectiv pentru rapiță, pelicular, cu acțiune sistemică și care controlează buruienile anuale cu frunză lată și unele monocotile. Pentru combaterea unui spectru mai larg de buruieni cu frunză lată și gramine, se recomandă amestecul în rezervor cu erbicidul SUCCESSOR® PRO (petoxamid 600 g/l). Erbicidul SUCCESSOR® PRO se aplică pre-emergent după semănat și post-emergent timpuriu la cultura de rapiță, în doză de 1,5-2 l/ha. Mihai Stoian, fermier și distribuitor din Gura Șuții, județul Dâmbovița, a aplicat erbicidul SUCCESSOR® PRO anul trecut în toamnă, pe o solă de 120 de hectare de rapiță, în doză de 2 L/ha: “În fiecare an ne lovim de 3 probleme care tind să fie majore. Una ar putea să fie Veronica. A doua Mușețelul. Și a treia, care deja a început să se extindă peste tot, Turița. Buruieni pe care am putea să zicem să le combatem și în primăvară, dar e foarte dificil și foarte scump”, a declarat domnul Mihai Stoian. SUCCESSOR® PRO a fost aplicat toamna și din cauza băltirilor care apar primăvara, foarte frecvent în zona Gura Șuții, iar acest erbicid s-a potrivit de minune.

În portofoliul FMC se află și erbicidul GAJUS®, ce conține 2 substanțe active (petoxamid 400g/l + picloram 8 g/l). GAJUS® este flexibil în aplicare și poate fi aplicat pre-emergent sau post-emergent timpuriu (BBCH00-13), în doză de 2,25-3 l/ha, pentru combaterea buruienilor graminee și a unor buruieni cu frunză lată. Printre buruienile combătute de erbicidul GAJUS® se numară: Apera spica-venti (iarba vântului), Chenopodium album (lobodă), Capsela bursa-pastoris (traista ciobanului), Galium aparine (turița), Matricaria chamomilla (mușețel), Poa annua (firuta), Papaver rhoeas (mac), Stellaria media (rocoina), Thlaspi arvense (pungulita), Veronica persica (ventrilica) sau Viola arvensis (viorele de ogoare).