Banner_FMC_Agrointel_Exirel_daunatori.jpg
4 aprilie 2023

Controlul eficient al dăunătorilor din cultura de rapiță este esențial pentru obținerea de producții mari și de calitate superioară, asigurând fermierilor eficiență economică a culturii. Printre dăunătorii ce produc pagube importante în culturile de rapiță se află pe primele locuri: Plutella xylostella (molia verzei), Ceuthorrhynchus napi (gărgărița tulpinilor), Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și Aphis spp. (afide).

Plutella xylostella (molia verzei) este unul dintre cei mai periculoși dăunători din culturile de crucifere, pentru că poate compromite total cultura de rapiţă în toamnă prin defoliere, iar atacul dăunătorului în primăvară poate produce pagube de până la 50% din recoltă. Dăunătorul s-a înmulţit excesiv în ultimii ani, fiind dificil de controlat cu produsele autorizate în prezent (piretroizi, acetamiprid) pentru că ponta depusă este numeroasă, este plasată pe partea inferioară a frunzelor şi adulții au mobilitate mare. Atacul puternic de Plutella xylostella din toamna anului trecut în majoritatea zonelor ţării indică o presiune mare de dăunare în primăvară, iar condiţiile climatice din timpul toamnei și iernii (toamna lunga și secetoasă și iarna blândă) menţin sursa biologică ridicată a dăunătorului.

Asociațiile de fermieri au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii în găsirea unei soluții eficiente de control a acestui dăunător, astfel că autoritatea a avizat folosirea în situații de urgență fitosanitară a insecticidului Exirel® pentru cultura de rapiță, pentru combaterea dăunătorilor: molia verzei (Plutella xylotella), gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus), gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceuthorrhynchus napi) și afide (Aphis spp.). Exirel® este cel mai NOU insecticid omologat de FMC România, cu un nou mod de acțiune, diferit de cel al majorității insecticidelor existente în piață, motiv pentru care este un real ajutor pentru fermieri, în rezolvarea anumitor probleme de rezistență a dăunătorilor. Insecticidul EXIREL® (substanța activă cyantraniliprol 100 g/l) are acțiune sistemică, se aplică foliar și controlează cei mai importanți dăunători din cultura de rapiță, având un spectru larg de combatere asupra speciilor de insecte care defoliază, înțeapă și sug. Produsul are acţiune ovicidă, larvicidă şi reduce populația de dăunători adulți. Comportamentul insectei este rapid modificat la câteva ore după expunerea la substanţa activă cyantraniliprol (cyazypyr®) , rezultând oprirea rapidă a hrănirii, paralizia și în final moartea insectei. Larvele paralizate pot rămâne pe plante chiar și câteva zile în zona atacului (1-3 zile), iar dăunătorii sunt controlați în totalitate dupa 3-6 zile de la aplicare, în funcție de specia acestora. Timpul de acţiune este de până la 14-21 zile, depinzând de: dăunătorul ţintă, stadiul de vegetatie şi presiunea de atac a dăunătorilor.

Autoritatea fitosanitara recomandă aplicarea insecticidului Exirel® la semnalarea dăunătorului în cultura de rapiță și numai atunci când se depășeste pragul economic de dăunare. Acesta este de 2-3 larve/plantă pentru Plutella xylostella; 1-2 adulți/plantă pentru Ceutorrynchus napi, iar pentru Meligethea aeneus: 1 adult/plantă când mugurii florali sunt acoperiți de frunzele terminale şi de 2 – 3 adulţi/plantă când mugurii florali sunt vizibili – înainte de înflorire. Doza recomandată de aplicare a insecticidului Exirel® este de: 0.5 l/ha pentru Plutella xylostella (molia verzei), Ceuthorrhynchus napi (gărgăriţa tulpinilor), Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiţei) și respectiv, de 0.75 l/ha pentru controlul afidelor (Aphis spp.). Folosirea insecticidului Exirel®, prin modul său unic de acțiune, contribuie la reducerea apariţiei rezistenţei dăunătorului la piretroizi sau neonicotinoide, cunoscuţă fiind capacitatea mare de adaptare la insecticide a moliei verzei (Plutella xylostella). Totodată reduce numărul de tratamente şi intrări în parcele, protejază entomofauna utilă (polenizatori, paraziți și prădători naturali ai dăunătorilor) și mediul înconjurător.

Insecticidul Exirel® poate fi folosit în situații de urgență pentru controlul acestor 4 dăunători deosebit de periculoși la cultura de rapiță, în perioada 29 martie – 26 iulie 2023. Insecticidul Exirel® este omologat în prezent în România pentru controlul celor mai importante insecte defoliatoare: lepidoptere, diptere, cicade și specii selective de coleoptere din culturile de pomi fructiferi și viță de vie. Pentru controlul acestora nu există restricții de aplicare, se poate aplica conform recomandărilor din eticheta produsului.

Descrierea și ciclul biologic a celor mai importanți dăunători din cultura de rapiță:


Plutella xylostella (molia verzei)      

Plutella

Favorizarea atacului de Plutella xylostella (molia verzei) este determinată de: extinderea suprafeţelor cu rapiţă, introducerea pe scară largă a conceptului de lucrări minime („minimum till” şi „no till”), introducerea programelor de înverzire (M10P4) în schemele de subvenţionare APIA, toamnele lungi şi secetoase şi iernile blânde, rotaţiile scurte ale culturilor, eliminarea din piaţă a unor substanţe active eficiente.

Plutella 1

Plutella xylostella (molia verzei) este unul dintre cei mai periculoși dăunători din culturile de crucifere, pentru că poate compromite total cultura de rapiţă în toamnă sau primăvară prin defoliere. Dăunătorul s-a înmulţit excesiv în ultimii ani, fiind dificil de controlat cu produsele autorizate în prezent (piretroizi, acetamiprid) pentru că ponta depusă este numeroasă, este plasată pe faţa inferioară a frunzelor şi adulții au mobilitate mare.

Plutella 1

Atacul puternic de Plutella xylostella din toamna anului trecut în majoritatea zonelor ţării indică o presiune mare de dăunare în primăvară, iar condiţiile climatice din timpul toamnei și iernii menţin sursa biologică ridicată a dăunătorului. Atacul dăunătorului în primăvară poate produce pagube de până la 50% din recoltă.

Descriere:

Adulții au anvergura aripilor de 15-17 mm, aripile anterioare de culoare brună, prelungi, subțiri și rotunjite la extremități, iar aripile posterioare cenușiu-închis, scurte, franjurate. Antenele sunt lungi, orientate în prelungirea capului. Larvele au 8-10 mm lungime, de culoarea galben verzui și cu cap negru.

Ciclul biologic:

Molia verzei (Plutella xylostella) are în țara noastră 2-3 generații pe an, iar în funcție de condițiile de mediu, poate ajunge până la 4-5 generații. Iernează în stadiul de pupă închisă într-un cocon, în primii cm din sol sau pe sub resturile rămase după recoltare. Primii adulți apar la sfârșitul lunii aprilie, dar în condițiile acestui an, se estimează apariția mai timpurie a primei generații. Femela depune ponta pe partea inferioară a frunzelor. După 4-6 zile apar larvele (stadiul larvar durează 3-4 săptămâni), iar transformarea în pupe se face pe partea inferioară a frunzelor (12-15 zile). Ciclul evolutiv se reia la un interval estimativ de 2 luni.

Modul de dăunare:

Vigoarea plantelor este afectată când larvele consumă excesiv frunzele sau florile în curs de dezvoltare ceea ce duce la reducerea producţiei de seminţe. Când plantele au format silicve, larvele de Plutella se hrănesc cu ţesuturile de la suprafaţă ale tulpinilor şi silicvelor. Reducerea suprafeţei foliare a plantelor atacate sau atacul tardiv la silicve determină siştăvirea seminţelor şi reducerea puternică a producţiei care poate ajunge până la 50%.

Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiței)  

Plutella 1

Gândacul lucios al rapiței este un dăunător foarte răspândit în toate zonele din România.

Descriere:

Adultul are corpul alungit, turtit, de formă dreptunghiulară, de culoare neagră sau verde închis, cu luciu metalic spre partea dorsală. Pronotul şi elitrele au o punctuaţie fină şi deasă. Larvele sunt oligopode şi la dezvoltare completă ajung până la 4 mm lungime.

Plutella


Meligethes aeneus are o generaţie pe an. Adulţii hibernează în stratul superficial al solului, la 3 – 4 cm adâncime sau sub frunze, de obicei în liziera pădurilor şi a pajiştilor. Apar în luna aprilie, când temperatura zilei atinge 10 - 11°C şi se hrănesc cu elementele florale ale speciilor de plante ierboase sau lemnoase. Când temperatura ajunge la 15°C, gândacul zboară pe rapiţă. Femela depune ponta (300 de ouă) la baza bobocilor florali, pe stamine sau pistil (câte 1 - 2 ouă/boboc). După 10-14 zile apar larvele (stadiul larvar durează 3 - 4 săptămâni), după care vor coborî în sol la 2 - 4 cm unde se vor transforma în pupă. Noii adulți apar în câmp în luna iulie, iar după o perioadă de hrănire de câteva săptămâni se retrag în sol pentru hibernare.

Ciclul biologic:

Meligethes aeneus are o generaţie pe an. Adulţii hibernează în stratul superficial al solului, la 3 – 4 cm adâncime sau sub frunze, de obicei în liziera pădurilor şi a pajiştilor. Apar în luna aprilie, când temperatura zilei atinge 10 - 11°C şi se hrănesc cu elementele florale ale speciilor de plante ierboase sau lemnoase. Când temperatura ajunge la 15°C, gândacul zboară pe rapiţă. Femela depune ponta (300 de ouă) la baza bobocilor florali, pe stamine sau pistil (câte 1 - 2 ouă/boboc). După 10-14 zile apar larvele (stadiul larvar durează 3 - 4 săptămâni), după care vor coborî în sol la 2 - 4 cm unde se vor transforma în pupă. Noii adulți apar în câmp în luna iulie, iar după o perioadă de hrănire de câteva săptămâni se retrag în sol pentru hibernare.


Modul de dăunare:

Gândacul atacă diferite specii de crucifere (specii cultivate şi buruieni) şi este periculos în toate stadiile de dezvoltare. Adulţii consumă anterele, petale şi polenul bobocilor florali, distrugându-i, iar larvele se hrănesc doar cu organele florale ale plantelor din familia crucifere. La o infestare puternică, pe un boboc floral se pot găsi 10 - 15 larve. Pragul economic de dăunare este de 1 adult/plantă când mugurii florali sunt acoperiți de frunzele terminale şi de 2 – 3 adulţi/plantă când mugurii florali sunt vizibili – înainte de înflorire.

Ceutorhynchus napi (gărgăriţa tulpinilor de rapiță) 

Descriere:

Adulţii de gărgărița tulpinilor de rapiță au corpul de culoare cenuşiu spre negru, cu aspect pufos şi lungime de 3,5 - 4 mm. Rostrul poate ajunge până la 1/3 din lungimea corpului. Larvele au 5 - 8 mm lungime, de culoare gălbuie, cu protuberanţe înserate cu perişori, cu excepţia capului care, prezintă o coloraţie de la galben spre negru.

Ciclul biologic:

Gărgărița tulpinilor de rapiță, la fel ca gărgăriţa seminţelor, hibernează în sol ca adult şi începe migrarea în primăvară, când temperatura mediului ambiant depășește 8-9°C.

Modul de dăunare:

Adulţii rod frunzele și vârful tulpinii producând perforații. Femelele depun ouăle în măduva tulpinii, iar larvele eclozate sapă galerii în tulpină și se hrănesc cu măduva tulpinilor. În urma atacului, se formează gale/ umflături, iar tulpina se deformează și uneori crapă. Plantele atacate devin vulnerabile la cădere și ramifică bogat, nu formează silicve sau acestea sunt seci. Combaterea pe cale chimică a gărgăriţelor tulpinilor la hibernare se face atunci când se constată apariţia lor în capcane galbene (pragul economic de dăunare este de 1 - 2 adulţi pe plantă). Larvele din interiorul tulpinilor sunt foarte dificil /aproape imposibil de combătut, motiv pentru care primul tratament ar trebui aplicat la 8 zile de la capturarea primelor insecte în capcane, înainte de depunerea pontei. După depunerea ouălor, eficiența tratamentelor este redusă.