battle_delta_hmp-05.jpg
13 octombrie 2021

În România, există ferme extrem de performante, care sunt deja la nivelul de competitivitate solicitat de către Uniunea Europenă și care investesc continuu în: mașini și echipamente din ce în ce mai performante, genetică cu potențial productiv mai mare, dar și un plan de fertilizare și de tratamente fitosanitare necesare obținerii unor producții superioare. În același timp, există și multe unități agricole ce ar trebui sa depună eforturi substanțiale în viitorul apropiat, pentru a ajunge la nivelul de performanță amintit mai sus.

Dacă în restul Europei, erbicidarea culturilor de cereale în toamnă este o practică mai veche, în țara noastră, această practică a devenit o necesitate abia în ultimii ani. Fermierii români au ințeles foarte bine faptul că buruienile necombătute sau controlate ineficient reduc semnificativ din potențialul de producție, iar eliminarea acestora din cultură merită o atenție deosebită.

Printre cauzele ce determină necesitatea erbicidării în toamnă a culturilor de cereale dar și avantajele care se obțin, putem aminti:

  • Faptul că unele dintre buruienile problemă din culturile de cereale păioase (precum iarba vântului, firuța, veronica, turița etc.) răsar încă din toamnă și se dezvoltă suficient de mult încât să reziste peste iarnă (în anumite situatii chiar vegeteaza si pe timpul iernii), dar si faptul că primăvara pornesc in vegetație înaintea culturilor. Astfel, buruienile devin mai rezistente la acțiunea erbicidelor și necesită o doză mai mare de erbicid pentru a fi controlate sau în anumite situații, în cel mai bun caz, pot fi stagnate din creștere.
  • Buruienile sunt mai sensibile și se combat cel mai ușor în stadiile de dezvoltare incipiente: adică înainte de infrățirea buruienilor graminee și până în stadiul de 2-4 frunze la cele cu frunză lată, iar buruienile aflate în aceste stadii de dezvoltare se regăsesc de cele mai multe ori în perioada de toamnă.
  • Primăvara devreme avem dificultăți în combaterea buruienilor răsărite încă din toamnă, fie datorită faptului că de cele mai multe ori solul este umed și nu se poate intra în câmp la momentul optim, fie datorită diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte (sau de la o zi la alta), care pot bloca produsul în plantă și diminuează considerabil efectul erbicidului. În plus, la aplicarea tratamentelor primăvara devreme, (atunci când culturile nu și-au revenit complet după ieșirea din iarnă), dacă se folosește un amestec de prea multe produse (erbicid + fungicid + insecticid + regulator de creștere + biostimulator sau fertilizant foliar), în procesul de metabolizare a substanțelor active, plantele de cultură pot suferi anumite arsuri fiziologice (fenomene de fitotoxicitate) și să aibă o întârziere a stadiilor de vegetație următoare, fapt care se poate traduce într-un minus de recoltă la final.

În portofoliul companiei FMC se regăsesc soluții pentru toate problemele sau nevoile pe care fermierii români le pot întâlni în culturile de cereale păioase, inclusiv pentru combaterea acestor buruieni problemă în perioada de toamnă. Erbicidul Battle® Delta este un erbicid cu aplicare în toamnă, în preemergență și post-emergență timpurie, pentru controlul unor buruieni graminee precum iarba vântului, firuța, coada vulpii sau iarba de gazon și a unor buruieni cu frunză lată precum: samulastra de rapiță, turița, pălămida, muștar sălbatic, mușetel, mac, traista ciobanului, cornuți, specii de veronica (șopârlița, doritoare, ventrilica) și de polygonum (troscot, hrisca urcătoare, iarba roșie sau ardeiul broaștei).

Erbicidul Battle® Delta conține 2 substanțe active, cu un spectru larg de combatere: flufenacet – care este o substanță activă peliculară, ce nu permite răsărirea buruienilor sensibile și cea de-a doua substanță activă - diflufenican, ce se absoarbe prin frunze și rădăcini, dar are și efect pelicular.

Erbicidul Battle® Delta are eficacitate maximă atunci când este aplicat preemergent și are condiții de formare a peliculei (teren bine pregătit și umiditate în sol) sau atunci când este aplicat postemergent, până când buruienile graminee ajung în faza de înfrățire, iar buruienile cu frunză lată sunt în stadiul de 2-4 frunze.

Doza flexibilă, între 0,3 – 0,6 l/ha, le permite fermierilor să aplice doza necesară, în funcție de gradul de îmburuienare și stadiul de dezvoltare al buruienilor, eficientizând astfel costurile. În condiții normale de îmburuienare, doza de 0,5 l/ha asigură un control eficient al buruienilor, iar doza maximă este recomandată doar în cazuri excepționale de îmburuienare puternică cu buruieni graminee. Eficacitatea produsului nu este influențată de temperatura mai scăzută, erbicidul putând fi aplicat chiar și la temperaturi de până la 5-6° C, fără să creeze probleme de fitotoxicitate și se poate aplica la toate soiurile de cereale: grâu, orz, secară și triticale.

Erbicidul Battle® Delta asigură controlul buruienilor graminee și cu frunză lată sensibile din culturile de cereale păioase ce pot răsări în toamnă, oferind condiții optime pentru dezvoltarea culturilor și trecerii acestora peste perioada de iarnă.

Aflați mai multe despre erbicidul Battle® Delta din clipul de mai jos.