2105-21.jpg
26 mai 2021

Vremea rece și ploioasă din această primăvară a determinat majoritatea fermierilor să semene mai târziu porumbul decât în anii trecuți, astfel că în prezent, în majoritatea zonelor țării, culturile de porumb se află în stadiul de germinare - formarea frunzei a treia. Vremea caldă și ploile din ultima săptămână au determinat dezvoltarea rapidă a culturilor pe de-o parte, dar și a buruienilor pe de altă parte. Orice fermier care dorește să obțină producții ridicate, știe că îmburuienarea culturii de porumb poate cauza pierderi importante de recoltă, ce pot varia între 30 – 80% din potențialul de producție sau chiar pot compromite cultura în cazul unei infestări puternice cu costrei (Sorghum halepense).

Pentru erbicidarea în postemergență, compania FMC oferă fermierilor 3 soluții diferite: erbicidele DINIRO®, Innovate® 240 SC și Starship® 100 SC, în funcție de spectrul de buruieni avute în cultură și momentul de aplicare al erbicidelor.

DINIRO® (prosulfuron 40 g/kg + dicamba 400 g/kg + nicosulfuron 100 g/kg) este cel mai NOU erbicid de la FMC, pentru aplicare în postemergență la cultura de porumb, și combate buruieni graminee și cu frunză lată, atât anuale cât și perene. Doza recomandată este de 0,4-0,5 kg/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și se poate aplica fără restricții, din stadiul de 2 frunze până la 8 frunze ale porumbului,.

Datorită sinergiei celor 3 substanțe active conținute, cu efect complementar și moduri diferite de acțiune, dar și spectrului larg de combatere, DINIRO® este unul dintre cele mai eficiente erbicide pentru cultura de porumb. Alte avantaje ale erbicidului DINIRO® sunt: selectivitatea față de cultură, faptul că nu există restricții de rotație a culturilor după recoltarea porumbului, dar și raportul preț/calitate foarte bun.

În cazul în care buruienile răsar mai târziu, după stadiul de 6 frunze ale porumbului (indiferent că sunt valul 1 sau valul 2 de buruieni), va trebui să intervenim cu produse care nu conțin substanțe active hormonale și nu sunt restricționate de stadiul de 6 frunze ale porumbului.

Astfel, în funcție de buruienile răsărite în cultură (graminee sau cu frunză lată) FMC oferă fermierilor două erbicide diferite, câte unul pentru fiecare tip de buruieni, și anume: Innovate® 240 SC și Starship® 100 SC.

Innovate® 240 SC (nicosulfuron 240 g/l) este un erbicid cu aplicare în postemergență pentru porumb, ce are un spectru larg în combaterea buruienilor graminee anuale și perene (inclusiv Costrei din rizomi) și unele buruieni cu frunză lată. Doza recomandată este 0,135-0,250 ml/ha + 250 ml Trend® 90 (adjuvant), în funcție de spectrul de buruieni și stadiul de dezvoltare al acestora și se poate aplica în intervalul 2-8 frunze ale porumbului.

Erbicidul Innovate® 240 SC nu are restricții pentru liniile parentale, porumb zaharat și de floricele și este compatibil cu alte erbicide utilizate la cultura de porumb pentru completarea spectrului de combatere, cum ar fi Starship® 100 SC.

Starship® 100 SC (mesotrione 100 g/l) este un erbicid selectiv pentru porumb, pentru combaterea în preemergență și postemergență a buruienilor cu frunză lată anuale și perene și a unor buruieni graminee anuale. Doza recomandată este 1,2-1,5 l/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și stadiul de dezvoltare al buruienilor. Starship® 100 SC poate fi aplicat în postemergență până la stadiul de 8 frunze ale porumbului, este selectiv pentru toți hibrizii de porumb, flexibil în aplicare și poate fi aplicat în amestec cu alte produse omologate pentru completarea spectrului de combatere (ex. Innovate® 240 SC).