header.jpeg
19 noiembrie 2021

An de an, compania FMC Agro Romania vine în ajutorul fermierilor și le pune la dispoziție cel mai bun spațiu dedicat învățării și anume câmpul, prin organizarea de loturi demonstrative și centre de excelență menite să le ofere cele mai noi informații în domeniu, pentru principalele culturi. Anul acesta, FMC Agro România a început colaborarea cu compania Ulmagrodan din localitatea Ulmu, județul Brăila, pentru organizarea platformei de loturi demonstative, unde s-au inființat deja culturile de toamnă: rapiță, orz și grâu, iar în primăvară vor fi înființate culturile de porumb și floarea soarelui.

La cultura de orz, a fost aplicat la sfâșitul lunii octombrie erbicidul Battle® Delta, preemergent, în doza de 0.5 l/ha, pentru combaterea buruienilor graminee iarba vântului (Apera spica venti) și firuța (Poa annua), dar și a buruienilor cu frunză lată, în special a samulastrei de rapiță, care era deja rasărită în vetre, caz în care aplicarea a fost în postemergență timpurie, după cum se poate observa în imaginile de mai jos:

Imagini orz din platforma de loturi demonstrative FMC, la momentul aplicarii erbicidului Battle® Delta, în doza de 0,5 L/ha

Platforma de loturi demonstrative este monitorizată săptămânal de către reprezentanții FMC din zonă, pentru a observa evoluția culturilor și a lua cele mai bune decizii în privința aplicării tratamentelor fitosanitare pentru combaterea bolilor, buruienilor și dăunătorilor, dar și pentru aplicarea suplimentelor de nutriție: atât biostimulatori cât și fertilizanți foliari.

La vizitarea platformei de loturi demonstrative FMC la 14 zile după aplicarea erbicidului Battle® Delta, s-au realizat câteva fotografii și după cum se poate observa în imaginile de mai jos, în urma tratamentului cu erbicidul Battle® Delta, buruienile sunt puternic clorozate, urmând în scurt timp necrozarea acestora.

Așa arată cultura de orz, la 14 zile de la aplicarea erbicidului Battle® Delta, în doza de 0,5 L/ha

Așa arată cultura de orz, la 14 zile de la aplicarea erbicidului Battle® Delta, în comparație cu martorul netratat

În schimb, în lotul martor netratat, se poate observa că buruienile depășesc deja cultura de orz ca și talie, deoarece îi stânjenește dezvoltarea și o concurează puternic pentru elementele esențiale: apă, lumină, căldură și elemente nutritive.

Imagine orz - martor netratat

Platforma de loturi demonstrative FMC a fost vizitată și la 3 săptămâni de la aplicarea erbicidului Battle® Delta și puteti observa evoluția culturii și a buruienilor în imaginea de mai jos:

Imagine orz din platforma de loturi demonstrative FMC, la 21 de zile de la aplicarea erbicidului Battle® Delta, în comparatie cu martorul netratat

Buruienile necombătute se vor dezvolta suficient de mult încât să reziste peste iarnă, iar în primăvara vor porni în vegetație înaintea culturii, devenind astfel mult mai rezistente la actiunea erbicidelor. Astfel, costurile de erbicidare vor fi mai ridicate în primăvară, deoarece va fi necesară aplicarea unei doze mai mari de erbicid, iar eficiența erbicidului poate fi redusă dacă condițiile climatice din perioada aplicării vor fi neprielnice și anume: cer înnorat și temperaturi scăzute sau alternanțe mari de temperatură între zi și noapte.

Ce conține erbicidul Battle® Delta? Erbicidul Battle® Delta conține 2 substanțe active, cu un spectru larg de combatere: flufenacet - substanță activă peliculară, care combate buruienile sensibile încă de la răsărirea acestora și cea de-a doua substanță activă - diflufenican, ce se absoarbe prin frunze și rădăcini.

Erbicidul Battle® Delta are eficacitate maximă atunci când este aplicat preemergent și are condiții de formare a peliculei (teren bine pregătit si umiditate în sol) sau atunci când este aplicat postemergent, până când buruienile graminee ajung în faza de înfrățire, iar buruienile cu frunză lată sunt în stadiul de 2-4 frunze.

Erbicidul Battle® Delta controlează un spectru larg de buruieni graminee precum: iarba vantului - Apera spica venti, firuta – Poa annua, coada vulpii – Alopecurus myosuroides, iarba de gazon – Lolium multiflorum, festuca – Phalaris minor, dar și buruieni cu frunză lată precum: traista ciobanului – Capsella bursa pastoris, spanacul sălbatic – Chenopodium album, volbura – Convolvulus arvensis, turița – Galium aparine, mușețel – Matricaria spp., mac – Papaver rhoeas, muștar sălbatic – Sinapis arvensis, pungulița – Thlaspi arvense, viorele de ogoare – Viola arvensis, samulastra de rapiță – Brassica napus, rocoina – Stellaria media sau diferite specii de Polygonum (troscot, hrișcă urcătoare, iarba roșie, ardeiul broaștei) și Veronica (șopârlița, doritoare sau ventrilică).

Doza flexibilă a erbicidului Battle® Delta (între 0,3 – 0,6 L/ha) le permite fermierilor să aplice exact cantitatea necesară, în funcție de gradul de îmburuienare și dezvoltare al buruienilor, eficientizând astfel costurile cu lucrarea de erbicidat. Doza maximă de 0,6 L/ha este recomandată doar în cazuri excepționale, de infestări puternice cu buruieni graminee, iar în condiții de îmburuienare obișnuită, doza de 0.5 l/ha asigură un control eficient al buruienilor. Eficacitatea produsului nu este influențată de temperatura mai scăzută, erbicidul putând fi aplicat și la temperaturi mai scăzute, de până la 5-6° C (temperatura minimă). Erbicidul Battle® Delta este selectiv pentru culturile de cereale păioase și se poate aplica la toate soiurile de grâu, orz, secară și triticale, fără să creeze probleme de fitotoxicitate.

Mai multe detalii despre alte beneficii ale erbicidului Battle® Delta găsiți pe siteul FMC: https://fmcagro.ro/produse/battle-delta Tot pe site-ul nostru găsiți întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC precum și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.