2308_Alerta Ostrinia Site.jpg
16 august 2023

Stimati fermieri,

Vă informăm că, în urma activității de monitorizare a dăunătorilor Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023:

ATENȚIE! în ultimele zile s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a în anumite puncte de monitorizare din zona Banat, Muntenia, Crișana, Moldova.


Sursa foto: FMC Agro România, aplicația Arc™ farm intelligence, 7-9 august 2023

La emiterea prezentei alerte s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.

 Primii adulți de Ostrinia nubilalis - generația II au fost observați la jumatatea lunii iulie, în perioada 01-07 august s-a observat zbor continuu al acestora, iar în intervalul 5-11 august s-a atins curba maximă de zbor în majoritatea zonelor de monitorizare.

 Controlul fitosanitar efectuat în mai multe sole de porumb arată prezența pupelor, adulților, pontelor și a primelor larve din generația a doua de Ostrinia nubilalis. Pontele trebuie căutate în zona frunzelor de deasupra știuletelui și dedesubt. Dacă se impune un tratament, atunci el ar trebui efectuat atunci când marea majoritate a pontelor ar fi în pragul eclozării sau în stadiul de ”cap negru”.

 Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii dăunătorilor culturilor agricole.

 Aceasta AVERTIZARE se adresează fermierilor care au culturi de porumb ce se află într-un stadiu de vegetație verde (hibrizi de porumb tardivi, porumb irigat sau porumb în cultură succesivă) și care prezintă risc ridicat la atacul dăunătorilor.


Sursa foto: Otilia Cotuna, atac Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera


Sursa foto: Otilia Cotuna, Ostrinia nubilalis - adult, ouă, larve, pupă

Ținând cont de informațiile de mai sus, recomandăm a se aplica un tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 4-5 zile pentru controlul dăunătorului Ostrinia nubilalis, la doza de 125 ml/ha, doză eficientă pentru toate stadiile de dezvoltare.

Înainte de a aplica tratamentul, verificați fiecare solă de porumb și identificați stadiul de dezvoltare al dăunătorilor și gradul de atac!

Pentru mai multe detalii cu privire la atacul celor doi dăunători, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, descărcați și verificați aplicația Arc™ farm intelligence:

     
Sursa foto: Aplicația FMC Arc™ farm intelligence, grafice capturi medii înregistrate în anumite puncte de monitorizare•    Insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;

•    eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;

•    rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;

•    selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;

•    datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;

Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence

         

Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale Arc™ farm intelligence și luați cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastră:

Estimați cu mai multă precizie perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători și aplicați tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil  de controlat.

Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.

Eficientizați tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră, obtineți astfel producții mari și de calitate.

Descărcați și utilizați aplicația Arc™ farm intelligence

Utilizați insecticidul CORAGEN® pentru un control eficient și la momentul optim.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.


Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.