2307 Avertizare Helicoverpa Moldova (1).jpg
3 iulie 2023

Vă informăm că în urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată de compania FMC România în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023, s-au constatat următoarele:


Grafic Capturi medii zilnice de Helicoverpa armigera în perioada iunie - iulie 2023, în regiunea Moldova; Sursa foto: FMC Agro România


   

Sursa foto: FMC Agro România, aplicația Arc™ farm intelligence 

ATENȚIE! În ultima săptămână, s-a înregistrat un număr mare de adulți de Helicoverpa armigera, din prima generație, în punctele de monitorizare din zona Moldova, în special în județele Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Vrancea. FMC Romania vă recomandă să efectuați un tratament insecticid în vederea reducerii densității populației de Helicoverpa armigera, și pentru minimizarea impactului celei de a doua generații la cultura de porumb.

Generația a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera apare de regulă în momentul formării știuleților (mătăsit – boabe ceară) și provoacă cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca și alte culturi de câmp precum floarea-soarelui și soia.

De asemenea, vă informăm că prin intermediul Arc™ farm intelligence monitorizăm cu atenție stadiul de dezvoltare biologic al generației I de Ostrinia nubilalis, pentru care s-a emis în ultimele zile o alertă de zbor intens al adulților, pentru majoritatea regiunilor țării.

Ținând cont de stadiul de dezvoltare al culturilor de porumb, care s-au dezvoltat rapid în ultimele 2 săptamani și au depășit stadiul de dezvoltare de 8-10 frunze, acolo unde nu există posibilitatea aplicării unui tratament insecticid în stadii mai avansate de dezvoltare a culturii, recomandăm aplicarea unui tratament în următoarele zile cu insecticidul CORAGEN® în doza de 125 ml/ha, pentru controlul populațiilor de Helicoverpa armigera.


Sursa foto: FMC Agro România•    Insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;

•    eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;

•    rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;

•    selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;

•    datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;

Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence

         

Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale Arc™ farm intelligence și luați cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastră:

 Estimați cu mai multă precizie perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători și aplicați tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil  

 Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.

 Eficientizați tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră, obtineți astfel producții mari și de calitate.


Sursa foto: FMC Agro România, aplicația Arc™ farm intelligence

 Descărcați și utilizați aplicația Arc™ farm intelligence  

 Utilizați insecticidul CORAGEN® pentru un control eficient și la momentul optim.

 Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.