2207 - banner_agrotintel_avertizare_helicoverpa (1).jpg
6 august 2022

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, vă informăm că în data de 20 Iulie 2022 am emis prima avertizare referitoare la zborul intens al fluturilor de Helicoverpa armigera, generația a II-a. După o scădere a numărului de capturi în capcanele feromonale pentru următoarele aproximativ 7-10 zile, datorată temperaturilor extrem de ridicate (peste 37-38°C), acestea au început să crească din nou și în continuare se înregistrează  zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera din generația a II-a în majoritatea zonelor de monitorizare și există presiune mare de atac a dăunătorilor și risc ridicat de producere a pagubelor directe:

  • în zonele: Banat, Crișana, Dobrogea, Muntenia, Moldova și Oltenia 


Sursă foto: FMC Agro România, aplicația Arc™ farm intelligence

 La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.

 Numărul de capturi este în creștere în această perioadă, fiind atacați hibrizii cu perioadă lungă (semi-tardivi și tardivi), care sunt încă la mătăsit și/sau ale căror boabe sunt în faza de lapte-ceară.

 În acest moment în câmp s-au observat adulți, ouă, larve în stadiul I și II (în anumite zone chiar și stadii mai avansate) și chiar și pupe ale generației a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera.

Larvele tinere (stadiul I și II) de Helicoverpa armigera consumă mătasea porumbului, iar cele mature atacă știuleții în curs de dezvoltare și se hrănesc cu boabele acestora.

În zonele atacate de dăunător, se instalează de regulă fungi micotoxigeni din genul Fusarium (Fusarium verticillioides, Fusarium graminearum) și Aspergillus (Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus), ce pot contamina culturile de porumb cu micotoxine (ex. Aflatoxina).

Un control efectuat într-o cultură de floarea soarelui a scos în evidență prezența în calatidiu a larvelor de Helicoverpa armigera în stadiul II. Sunt recomandate controale și în culturile de floarea soarelui, soia, tomate, ardei, vinete, sfeclă de zahar și cânepă, deoarece Helicoverpa armigera este un dăunător polifag si poate ataca și aceste culturi.

 Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii dăunătorilor culturilor agricole.

Sursă foto: FMC România

În aceste condiții, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidele CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile.

ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORILOR ȘI GRADUL DE ATAC!

Pentru mai multe detalii cu privire la atacul celor doi dăunători,  inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, descărcați și verificați aplicația Arc™ farm intelligence:

         

Sursa: Aplicatia Arc™ farm intelligence, grafice capturi medii înregistrate în punctele de monitorizare


  • eficiente și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
  • protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului.

Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.