header arc alerta.jpg
27 august 2021

APLICAȚI ÎN URMĂTOARELE 3-5 ZILE TRATAMENTUL PENTRU COMBATEREA GENERAȚIEI A-III-A DE HELICOVERPA ARMIGERA!

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, în ultimele zile s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Helicoverpa armigera din generația a III-a în majoritatea zonelor de monitorizare și există o presiune de atac după cum urmează:

RISC RIDICAT DE ATAC în zonele: Muntenia, Banat, Crișana, Dobrogea, Oltenia și Moldova

CAPTURI MEDII ZILNICE DE HELICOVERPA ARMIGERA ÎN PERIOADA 1.08 - 25.08. 2021

Sursă foto: FMC Agro România, Arc™ farm intelligence

La culturile de porumb care sunt încă verzi în această perioadă, unde mătasea este verde (hibrizi tardivi, porumb zaharat, culturi succesive sau hibrizii aflați în stadiul de lapte-ceară) pagubele pot fi încă semnificative.

Pentru aceste culturi, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile.

ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORULUI ȘI GRADUL DE ATAC!

La emiterea prezentei avertizări s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic. Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii naturali ai dăunătorilor din culturile agricole.


Capturi de Helicoverpa armigera de la punctul de monitorizare Oradea

Găsiți mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, accesând aplicația:

EXEMPLE GRAFICE DIN APLICAȚIA ARC - CAPTURI DE HELICOVERPA ARMIGERA



  • eficiente și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C; protejează entomofauna
  • utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului.

Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro

Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) este un dăunător polifag extrem de periculos, răspândit în toate regiunile țării, care prezintă 2-3 generații de adulți pe an și care poate provoca pagube însemnate culturii de porumb. În urma atacului, se instalează o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contaminează boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) şi astfel acestea devin toxice pentru alimentaţia umană şi animală. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

Condițiile climatice ale acestei veri au favorizat apariția celei de-a III-a generații de Helicoverpa armigera si este posibil ca, pe fondul modificărilor climatice (creșterea temperaturilor), să se dezvolte și a patra generație. Culturile predispuse la atac în această perioadă sunt: porumbul, soia, cânepa, tomatele.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.