2306_Alerta Ostrinia Web.jpg
22 iunie 2023

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023, vă informăm următoarele:

➣ ATENȚIE! S-a înregistrat zbor maxim al adulților de Ostrinia nubilalis în capcanele feromonale instalate în zonele Banat, Crișana, Muntenia, Oltenia și Dobrogea, iar în zilele următoare se estimează înregistrarea zborului maxim al adulților din prima generație de Ostrinia nubilalis în zona Moldovei.

În momentul de față, poate fi observată ponta depusă în frunzele din cornet și/sau larvele mici care migrează spre baza frunzelor. La plantele mai dezvoltate atacul larvelor poate fi observat pe nervura principală, la baza limbului (între teacă și limbul frunzei).

După migrarea larvelor de Ostrinia nubilalis spre baza frunzelor de porumb, acestea perforează tulpina plantelor și intră în tulpină, hrănindu-se cu măduva plantelor de porumb. Astfel, plantele de porumb cu larve în interiorul tulpinii nu se mai pot hrăni corespunzător și vor avea pierderi de producție, iar în apropierea recoltatului plantele se pot frânge cu ușurință în cazul unui vânt mai puternic, fiind îngreunată sau imposibilă recoltarea mecanizată a porumbului. Pentru controlul eficient al larvelor de Ostrinia nubilalis din prima generație este recomandată aplicarea tratamentului insecticid înainte ca acestea să intre în tulpina plantelor de porumb.

click pentru vizualizare

Capturi de Ostrinia nubilalis - aplicația FMC Arc™ farm intelligence; Larvă  de Ostrinia nubilalis


Pontă, larvă, mod dăunare; Sursa foto: FMC Agro România


Sursa foto: FMC Agro România, aplicația Arc™ farm intelligence 21 iunie 2023


Grafic Capturi medii zilnice de Ostrinia nubilalis în perioada  2  iunie - 23 iunie 2023,  în zonele de monitorizare; Sursa: FMC România


➣ De asemenea, se înregistrează zbor intens al adulților de Helicoverpa armigera, din prima generație în zonele Moldova, Muntenia și Dobrogea. Helicoverpa armigera nu constituie un pericol direct pentru culturile de porumb înainte de formarea știuleților. În vederea reducerii densității populației de Helicoverpa armigera, generația a II-a, și a pagubelor posibile din cultura de porumb, se recomandă tratamentul insecticid.

Generația a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera apare de regulă în momentul formării știuleților (mătăsit – boabe ceară) și provoacă cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca și alte culturi de câmp precum floarea-soarelui și soia.

click pentru vizualizare

Larvă de Helicoverpa armigera - atac la panicul;  Capturi de Helicoverpa armigera aplicația FMC Arc™ farm intelligence

Vă recomandăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră de porumb și să efectuați tratamentele necesare folosind insecticidul CORAGEN® pentru controlul atacului de Ostrinia nubilalis și reducerea populației de Helicoverpa armigera. Ambii dăunători sunt simultan în cultura de porumb, iar produsul CORAGEN® este eficient pentru controlul celor doi dăunători.



•    Insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;

•    eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;

•    rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;

•    selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;

•    datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;

Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence


         



Sursa foto: Aplicația Arc farm intelligence

 La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.   

 Combaterea primei generații de dăunători determină reducerea pagubelor produse culturii de porumb și diminuarea populației generației a-II-a.   

 Aplicarea tratamentului insecticid pentru controlul generației a II-a de Ostrinia nubilalis sau Helicoverpa armigera poate fi mai dificilă datorită taliei plantelor și necesită utilizarea echipamentelor speciale (autopropulsate).   

 Descărcați și utilizați aplicația Arc™ farm intelligence  

 Utilizați insecticidul CORAGEN® pentru un control eficient și la momentul optim.

 Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.