Homepage_FMC_banner_ARC 1273x510px.jpeg
16 august 2021

APLICAȚI ÎN URMĂTOARELE 3-5 ZILE TRATAMENTUL PENTRU COMBATEREA GENERAȚIEI A-II-A DE OSTRINIA NUBILALIS!

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, vă informăm că în această perioadă s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Ostrinia nubilalis - generația a II-a în majoritatea zonelor de monitorizare și există o presiune de atac, după cum urmează:

RISC RIDICAT DE ATAC în zonele: Banat, Crișana, Oltenia

RISC MEDIU în zonele: Dobrogea și Muntenia

RISC SCĂZUT în zonele: Moldova și Transilvania

Drept urmare, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidele CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile.

ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORULUI ȘI GRADUL DE ATAC!

Capturi medii zilnice Ostrinia nubilalis în perioada 1-15 august 2021 în zonele de monitorizare


  • La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.
  • Acele culturi care încă sunt verzi în această perioadă, unde mătasea este încă verde (hibrizi mai tardivi, porumb zaharat sau porumb cultura a doua) sunt preferate de dăunător ca sursă de hrană și pentru depunerea pontelor.
  • Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii dăunătorilor culturilor agricole.


Găsiți mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, accesând aplicația:

EXEMPLE GRAFICE DIN APLICAȚIA ARC - CAPTURI DE OSTRINIA NUBILALIS

  • eficiente și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
  • protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului.

Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro

Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag , care poate provoca pagube importante în cultura de porumb.

La început, larvele consumă din frunze (atacul în primele faze), iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb și în știuleți. Acest lucru determină în prima fază reducerea capacității de nutriție a plantelor și toleranța acestora la secetă, iar la maturitate frângerea tulpinilor sub greutatea știuleților sau a vântului de la punctul de atac.

Atacul la știulete provoacă pagube însemnate cantitativ, dar și compromite calitatea recoltei prin instalarea unor boli de putrezire, mai ales în condiții de umiditate atmosferică crescută (precipitații) înainte de recoltare.

În urma atacului de Ostrinia nubilalis la știuleți, pe leziunile produse se pot instala fungii micotoxigeni Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides și Aspergillus flavus. Acești fungi contaminează cariopsele cu micotoxine periculoase (deoxynivalenol, zearalenon, fumonisine, aflatoxine) pentru sănătatea oamenilor și a animalelor. Dacă nivelul de micotoxine din boabele de porumb depășește limitele maxime admise, o recoltă contaminată va fi greu de valorificat sau chiar imposibil.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.