Stimați fermieri,
În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele:
ATENȚIE! În săptămâna 1-9 iulie s-a înregistrat zborul maxim al adulților de Helicoverpa armigera, din a 2-a generație, în zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Helicoverpa armigera constituie un pericol direct pentru culturile de porumb și poate produce pagube considerabile în aceasta fenofaza, când larvele de vârsta I-a si a II-a atacă știuleții de porumb formați, și se hrănesc cu mătasea acestora. Larvele mature, atacă știuleții în curs de formare și consumă boabele acestora, aflate in fenofaza lapte - ceară. In locul atacului se instalează fungi din genul Fusarium și Aspergillus, care se dezvoltă foarte bine la temperaturi ridicate și produc micotoxine. Aceste micotoxine fac ca porumbul s[ fie impropriu pentru consumul uman şi animal. O recoltă contaminată cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.
Mod de dăunare Helicoverpa armigera
Sursa foto: FMC Agro România
ATENȚIE! Se înregistrează capturi și al fluturilor de Ostrinia nubilalis generatia a 2-a în capcanele feromonale instalate în zonele de Sud și Sud Est. Urmăriți îndeaproape evoluția capturilor de Ostrinia nubilalis în perioada următoare pentru efectuarea unui tratament la momentul optim.
Daune provocate de cei 2 dăunători
Sursa foto: FMC Agro România
Având în vedere condițiile climatice prognozate pentru perioada următoare, cât și stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 3 - 5 zile pentru controlul populațiilor de Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera. Ambii dăunători pot fi prezenți simultan în cultura de porumb, iar insecticidul CORAGEN® este foarte eficient pentru controlul celor doi dăunători.
Grafic: Capturi medii zilnice Helicoverpa armigera în perioada 1 – 9 iulie 2024 în zonele de monitorizare
Sursa foto: FMC - Aplicația Arc™ farm intelligence
Prognoza presiunii de atac a dăunătorilor pentru săptămâna viitoare (15-19 iulie 2024)
8 iulie 2024 Model predictiv Arc™ farm intelligence(15-19 iulie 2024)
Sursa foto: FMC - Aplicația Arc™ farm intelligence
Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence:
Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale Arc™ farm intelligence și luați cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastră:
➖ Estimări precise privind perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători, astfel că veți aplica tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil de controlat.
➖ Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.
➖ Eficientizați costurile cu tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră, obțineți astfel producții mari și de calitate.
Sursa foto: FMC Agro România
Insecticidul sistemic CORAGEN®:
➖ Combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți.
➖ Este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C.
➖ Rezistă la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament.
➖ Este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului.
➖ Momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate).
Datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb.
Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.
Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.
Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.