You are here: Home / Stiri / Buletin de avertizare 7 august 2019

Buletin de avertizare 7 august 2019

 

  SE ÎNREGISTREAZĂ ZBOR INTENS AL FLUTURILOR DE OSTRINIA NUBILALIS, GENERAȚIA A II-A!

 

 

Dacă sunteți în zona de sud, monitorizați cultura de porumb, și aplicați tratamentul cu insecticid în următoarele 3-4 zile (8-11 August 2019).

 

 

 

Dinamica capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis, în perioada 10 iulie - 5 august 2019, în zona de sud a României

 

Sursa: Evalio® AgroSystems FMC România ( http://www.evalioagrosystems.fmc.com ). Pentru mai multe detalii, accesați serviciul digital Evalio, oferit gratuit de către FMC.

 

 

 

 

 

 

Amplasare capcane FMC România – sezon 2019

 

 

FMC România a amplasat în sudul României peste 70 de capcane feromonale și 5 sisteme automate, în 25 puncte de monitorizare. Scopul acestor capcane este de a monitoriza zilnic capturile fluturilor de Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) în vederea aplicării tratamentelor fitosanitare, la momentul optim.

 

Utilizați informațiile și resursele furnizate de către FMC România și asigurați-vă sunteți înregistrat în baza de date FMC pentru a primi ALERTA DE TRATAMENT!

 

 

 DE CE ESTE IMPORTANT SĂ COMBATEM OSTRINIA NUBILALIS (sfredelitorul porumbului)?

 

 • Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag, periculos care poate afecta serios cultura de porumb. În această perioadă larvele pătrund în știuleții și tulpinile de porumb și sapă galerii. Sub greutatea știuleților și influența vântului, tulpinile se frâng, se reduce capacitatea de nutriție a plantelor și rezistența la secetă. Știuleții afectați putrezesc și influențează cantitatea și calitatea producției. În condiții de umiditate atmosferică crescută (precipitații) înainte de recoltare, pe știuleții atacați se instalează diferite specii de ciuperci saprofite (Fusariumm spp., etc.), care determină formarea de micotoxine și dificultăți în vânzarea producției.
 • Aplicarea tratamentelor în acest moment determină și combaterea eficientă a speciei de Helicoverpa armigera. Începând cu anul 2020, și specia Helicoverpa armigerea va fi monitorizată prin sistemul Evalio AgroSystems. În această vară s-a înregistrat un atac intens al acestei specii care produce pagube semnificative la cultura de porumb.
 • Combaterea eficientă a generației a II-a reduce rezerva dăunătorului pentru anul următor. Verificați intensitatea atacului celor 2 dăunători: Ostrinia și Helicoverpa și acționați în consecință.

 

     

 

Atacul Ostrinia

 

 

Recomandările FMC PENTRU COMBATEREA Ostrinia nubilalis

De ce vă recomandăm tratamentul cu Coragen® și Avaunt® ?

 

 

Coragen®

 • Coragen® este rezistent și eficient la temperaturile ridicate din timpul verii;
 • Coragen® se poate aplica de la stadiul de 4 frunze ale porumbului până la recoltare (BBCH 14-87);
 • Este rezistent la spălare dacă precipitațiile cad după minimum 2 ore de la tratament;
 • Este selectiv cu entomofauna utilă;
 • Momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
 • Datorită activității ovi-larvicide excelente, insecticidul Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpina sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul sfredelitorului tulpinilor de porumb.

Doza omologată: 125 ml/ha

 

Avaunt®

 • Asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
 • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
 • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C).

* Avaunt® este omologat in UE la cultura de porumb, în România este în proces de omologare.

 

 

  FMC Romania a implementat și în România, programul European de monitorizare a dăunătorilor: EVALIO® AgroSystems

 

Evalio® AgroSystems este un serviciu digital gratuit oferit tuturor cultivatorilor de porumb de către FMC, sistem care monitorizează dezvoltarea dăunătorilor printre care și Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) la culturile de porumb în sprijinul aplicării corecte a tratamentelor. Aplicația se bazează pe o rețea de capcane amplasate în locații cheie de monitorizare. Pentru acest prim an, programul cuprinde numai jumătatea sudică a României cu următoarele județe – Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău. Programul va fi extins la nivel național din anul 2020 și este în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea care asigură consultanță tehnică.

 

Valorile capturilor zilnice ale numărului de fluturi identificați în capcanele feromonale și automate sunt introduse în aplicația Evalio® AgroSystems. Atunci când presiunea dăunătorilor este ridicată și dăunătorul poate produce pagube însemnate culturilor, serviciul Evalio® AgroSystems trimite mesaje de avertizare producătorilor pentru aplicarea tratamentelor în vederea reducerii pagubelor provocate de dăunători.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare ținând cont de dezvoltarea populației de dăunător și riscul de atac va duce la o combatere eficientă și la reducerea pagubelor economice în cultura de porumb.

 

Vă puteți înscrie online accesând http://www.evalioagrosystems.fmc.com sau puteți descărca aplicația Evalio® AgroSystems pentru a primi mesaje de avertizare.

 

 

Aceste informații sunt cu titlu informativ, pentru aplicarea corectă a tratamentelor, vă rugăm să verificați încă o dată culturile dumneavoastră pentru a determina prezența dăunătorilor, a larvelor acestora și ulterior efectuați tratamentele necesare.

 

Accept cookies

This website uses cookies to track statistics and user behaviour.

FMC AGRO OPERATIONAL ROMANIA SRL

 

Șoseaua București-Ploiești nr 42-44, Baneasa Business and Technology Park

Cladirea A, Aripa A2, etajul 1, București, cod postal 013696

 

fmcagroromania@fmc.com

 


 

Tel.: +4031 630 61 34
Fax: +4037 409 42 05